Σαν σημερα πριν 30 χρονια στη μνημη 3 συναδελφων...

ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΑΒΕΡΩΦ ΤΟ 1983...
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά το θρίαμβο των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου του 1981, αποφάσισε να οργανώσει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα για να γιορτάσει τα δύο χρόνια...
διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ,
έν όψη μάλιστα και ων ευρωεκλογών που θα διεξαγόντουσαν τον επόμενο χρόνο.
Ο Ευάγγελος Αβερωφ, μόλις το πληροφορήθηκε έδωσε εντολή να απαντήσει η ΝΔ με ανάλογη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Την Τρίτη 18 Οκτ. ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του Α. Παπανδρέου, στην πλατεία Συντάγματος.
Στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ έγινε μια συνάντηση με στελέχη που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης. Μεταξύ αυτών και ο στενός του συνεργάτης(γραφείο τύπου) Δημήτρης Γιανναράκος. Η συγκέντρωση στην πλατεία ήταν ένας θρίαμβος του Α.Παπανδρέου.
Την επομένη μέρα Τετάρτη 19 Οκτ. τεχνικοί που είχαν καλύψει την συγκέντρωση θα πήγαιναν και στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ημέρα γινόταν ο αγώνας Αγιαξ-Ολυμπιακός που έπρεπε να καλύψουν κάποιοι από τους τεχνικούς της συγκέντρωσης Παπανδρέου. Ο εικονολήπτης Λεωνίδας Δαρμής ζήτησε να έρθει Θεσσαλονίκη ενώ δεν ήταν στο πρόγραμμα και άλλαξε με τον Κ.Ι. Την σκηνοθεσία της συγκέντρωσης θα έκανε ο Ηλίας Μασούρας. Με ενημέρωσε, ότι θα πήγαιναν παρέα με τον Αλευρά-διυθυντής τηλεόρασης- και Δαρμή που θα οδηγούσε, και εάν ήθελα να ταξιδέψω μαζί τους. Του εξήγησα ότι ήταν αδύνατον, διότι αυτοί θα ταξίδευαν υπηρεσιακά σαν ΕΡΤ, ενώ εγώ από τη ΝΔ.
Το μεσημέρι της Τετάρτης ανέβηκα στο ραδιομέγαρο για κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την απ'ευθείας μετάδοση της συγκέντρωσης την Παρασκευή. Το απόγευμα θα αναχωρούσα αεροπορικώς, για Θεσσαλονίκη. Όταν ανέβηκα τα σκαλοπάτια και μπήκα στην καφετέρια του 1ου ορόφου της ΕΡΤ, είδα μια βουβαμάρα των ανθρώπων. Εκεί με πλησίασε ο Κώστας Γαλανόπουλος που είχε τη ευθύνη σύνταξης και παρουσίασης του δελτίου των 18:00. Έτσι έμαθα τα θλιβερά μαντάτα...
Κοντά στην Στυλίδα της Φθιώτιδας σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος ενώ μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Αβέρωφ , το μεσημέρι της 19/10/1983, 3 άνθρωποι της ΕΡΤ σε τροχαίο δυστύχημα. Το δυστύχημα έγινε στο 224ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας. Νίκος Αλευράς (1941-1983), Ηλίας Μασούρας (1940-1983), Λεωνίδας Δαρμής (1948-1983)
Ο Νίκος Αλευράς ήταν ο διευθυντής της ΕΡΤ-1, με συνδικαλιστική και αντιδικτατορική δράση στο ΠΑΚ. Είχε αναλάβει διευθυντής από τα Χριστούγεννα του 1981. Ήταν ανιψιός του προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά.
Ο σκηνοθέτης Ηλίας Μασούρας, εντάχθηκε στο δυναμικό της ΕΡΤ το 1969 και συνόδευε πολιτικούς σε ταξίδια στο εξωτερικό. Έτσι, την δεκαετία του ' 70 και στις αρχές της δεκαετίας του ' 80 κάλυπτε τα μεγαλύτερα γεγονότα της εποχής. Συνεργάστηκε στην εκπομπή "Εδώ και σήμερα". Το κύκνειο άσμα του ήταν μια εκπομπή για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Δίου, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ μετά το θάνατό του.
Ο εικονολήπτης Λεωνίδας Δαρμής ήταν ο νεότερος όλων, με σπουδές σκηνοθεσίας και εικονολήπτη. Είχε καλύψει με την κάμερά του σημαντικά πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Εργαζόταν στην ΕΡΤ από το 1972 και είχε αποσπάσει έπαινο για την ευσυνειδησία στην δουλειά του αλλά και την κάλυψη των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου που είχαν διεξαχθεί στην χώρα μας το 1982.
Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε με φορτηγό. Η κηδεία των 3 έγινε μαζί στο Α΄Νεκροταφείο (η ταφή του Δαρμή έγινε στην Αγία Παρασκευή και όχι στο Α΄ Νεκροταφείο όπως των άλλων δύο). Με εντολή του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη στην κηδεία των 3 μαζί με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, τα στελέχη της ΕΡΤ ετάφησαν δημοσία δαπάνη.
Η ομιλία του Αβέρωφ έγινε κανονικά μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χειροκροτημάτων όταν αναφέρθηκε στα θύματα. Στη Στυλίδα και στο 224ο χλμ, μία πλάκα με τα ονόματα των νεκρών και ένα εικονοστάσι θυμίζει την τραγωδία. 19-10-1983
Keywords
Αναζητήσεις
αλευρας νικος 1983 ερτ,
Τυχαία Θέματα