Ροζαλια μερα : η ισπανιδα που ξεκινησε μοδιστρα και εγινε παμπλουτη

00:44 18/8/2013 - Πηγή: Fimotro

Τον θάνατο της Ροζαλία Μέρα, συνιδρύτριας του κολοσσού ενδυμάτων Inditex και πλουσιότερης αυτοδημιούργητης γυναίκας επιχειρηματία στον κόσμο θρηνεί η Ισπανία. Πολιτικά κόμματα, ο όμιλος Inditex και το...

φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει η λαμπρή επιχειρηματίας, που σύμφωνα με το Forbes είχε περιουσία ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια της 69χρονης Μέρα.
Η πλουσιότερη Ισπανίδα απεβίωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών της στο νησί Μινόρκα των Βαλεαρίδων Νήσων με την κόρη της Σάντρα. Την Τετάρτη είχε υποστεί εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλ της Γαλικίας, όπου υπέκυψε.
Η Μέρα κατάφερε να γίνει μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο ξεκινώντας από πολύ χαμηλά. Γεννήθηκε στην Ισπανία το 1944, επί δικτατορίας Φρανθίσκο Φράνκο, και παράτησε το σχολείο σε ηλικία μόλις 11 ετών για να αρχίσει να εργάζεται ως μοδίστρα.
Μετά τον γάμο της με τον Αμάνσιο Ορτέγκα, νυν μεγαλύτερο μέτοχο του Inditex και τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, το ζευγάρι ξεκίνησε να σχεδιάζει στο σπίτι τους βραδινές τουαλέτες και εσώρουχα, σχέδια τα οποία έμελλαν να μετατραπούν σε μια αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων που περιλαμβάνει σήμερα, μεταξύ άλλων, τα γνωστά καταστήματα Zara, Bershka, Stradivarius, Oysho και Massimo Dutti.
Παρά το διαζύγιό της με τον Ορτέγκα, το 1997 (είχαν πάψει να είναι ζευγάρι από το 1986, ύστερα από 20 χρόνια γάμου) η Ροζαλία Μέρα διατήρησε ένα μερίδιο 6,99% στον όμιλο Inditex και μέχρι το 2004 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Η Λα Κορούνια της Γαλικίας, όπου η Μέρα άφησε προχθές την τελευταία της πνοή, ήταν η πόλη στην οποία έκανε το επιχειρηματικό της ντεμπούτο.
Το 1975 άνοιξε εκεί με τον τότε σύζυγό της το πρώτο κατάστημα Zara και 10 χρόνια αργότερα ακολούθησε η ίδρυση του ομίλου επενδύσεων Inditex. Το 1988 τα καταστήματα Zara επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό με ένα κατάστημα στην Πορτογαλία, ακόμα ένα στη Νέα Υόρκη τον επόμενο χρόνο και ένα κατάστημα στο Παρίσι το 1990. Ο όμιλος σήμερα περιλαμβάνει οκτώ διαφορετικές μάρκες με περισσότερα από 6.000 καταστήματα σε 86 χώρες.
Μετά τον χωρισμό της με τον Ορτέγκα η Ισπανίδα επιχειρηματίας αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στα δύο τους παιδιά και σε φιλανθρωπικά έργα.
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχοντας έναν γιο με νοητική υστέρηση, τον Μάρκος, η Μέρα συνίδρυσε το 1986 το Ιδρυμα Paideia Galiza, σκοπός του οποίου είναι η υποστήριξη ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
Η κυβέρνηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Γαλικίας επαίνεσε το κοινωνικό έργο της επιτυχημένης επιχειρηματία και τις προσπάθειές της για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ τα συλλυπητήριά του εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο όμιλος Inditex: «Ο όμιλος επιθυμεί να στείλει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους συγγενείς και φίλους της σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μετά την απώλεια ενός ατόμου που συνέβαλε τόσο πολύ στην ίδρυση και ανάπτυξη της εταιρείας».
Οι συγγενείς της και ο πρώην σύζυγός της Ορτέγκα παρευρέθησαν χθες στη Γαλικία, για να κάνουν τις ετοιμασίες για την κηδεία της που θα λάβει χώρα σήμερα και θα είναι λιτή σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, καθώς ο «κύριος ZARA» επιθυμεί να διασφαλιστεί η ιδιωτική ζωή της οικογένειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα