Ψηφο εμπιστοσυνης ζητα ο ολαντ...

20:54 15/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Κρίσιμη είναι η αυριανή μέρα για τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει τη θέση του. ..
Την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται για την "επιστροφή του Αττίλα", όπως σχολιάζει η εφημερίδα "Liberation" το πολιτικό "comeback "του πρώην προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος βάζει σ' ένα 24ωρο την κυβέρνησή του στην κρίση της εθνοσυνέλευσης.

Για το γαλλικό Τύπο, η "ανταρσία"
εξ αριστερών του κόμματος θεωρείται βέβαιη, την ώρα που η δημοτικότητα του ένοικου των Ηλυσίων βαίνει μειούμενη.

Κάνοντας ανασχηματισμό ξανά και ξανά, ο Ολάντ δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να δώσει "το φιλί της ζωής" στη γαλλική οικονομία ή να μειώσει την ανεργία, ενώ οι στόχοι για οικονομική εξυγίανση, αναβάλλονται προκαλώντας συστάσεις από τις Βρυξέλλες.

Σοσιαλιστές βουλευτές του αριστερού στρατοπέδου έχουν εκμυστηρευτεί σε δικούς τους ανθρώπους ότι θα απόσχουν από την αυριανή ψηφοφορία και, σύμφωνα με τις γαλλικές εφημερίδες "Le Monde" και "Le Figaro", o αριθμός των πιθανών "ανταρτών" υπολογίζεται σε 30.

Σε περίπτωση που ο Φρανσουά Ολάντ δεν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε, εκτός από τα δυσμενή σχόλια που εισπράττει από τους Γάλλους που έχουν «ρουφήξει» το βιβλίο-δηλητήριο της πρώην ερωμένης του, Βαλερί Τριερβελέρ, στο οποίο εμφανίζεται ως ένας πρόεδρος που μισεί τους φτωχούς τους οποίους αποκαλεί και «ξεδοντιάρηδες», θα αναγκαστεί να προβεί στις ακόλουθες κινήσεις: ή να διορίσει νέο πρωθυπουργό -τρίτο στη σειρά- ή να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές.

Κι όλα αυτά, σε μία περίοδο που η σταρ του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη (η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα της Λεπέν θα έβγαινε πρώτο από τον πρώτο γύρο, αν γίνονταν τώρα εκλογές).

Την ίδια ώρα, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, αναμένεται να μεταβεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τη "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα ζητήσει για μία ακόμα φορά πίστωση χρόνου από το Βερολίνο, που του προσάπτει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών του μεγεθών.

Εν τω μεταξύ, και στο "στρατόπεδο" της γαλλικής Δεξιάς επικρατεί αναβρασμός, με τον πρώην πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, να ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο πρώην ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, όπως αναφέρουν οι γαλλικές εφημερίδες "Liberation" και "Le Parisien", θα ανακοινώσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "France 2", ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της γαλλικής Δεξιάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα