Ψηφο εμπιστοσυνης ζητα η κυβερνηση της τσεχιας

09:32 28/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κατάρρευσης είναι η κυβέρνηση της Τσεχίας που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή μετά την διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Πετρ Νέτσας. Την περασμένη εβδομάδα ο Νέτσας διέκοψε τη συνεργασία με το κόμμα «Δημόσια Ζητήματα», το μικρότερο από τα τρία κόμματα του συνασπισμού. Ο ηγέτης του κόμματος ...
καταδικάστηκε για διαφθορά.

Πάντως υπολογίζει στη στήριξη του μέρους των βουλευτών των «Δημοσίων Ζητημάτων» για να ξεπεράσει το σκόπελο της ψηφοφορίας. Πολιτικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι θα εξασφαλίσει 103 ψήφους επί 200 βουλευτών οπότε η κυβέρνηση
θα είναι πρακτικά σε κατάσταση ομηρείας.

Η κυβέρνηση του Νέτσας έχει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας –μόλις 16% σύμφωνα με δημοσκόπηση– λόγω των μέτρων λιτότητας που έχει αποφασίσει.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα κατέβηκαν σε διαδηλώσεις δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώ προγραμματίζονται και απεργίες τις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες, που είναι στην αντιπολίτευση και φαίνεται να έχουν δημοσκοπικό προβάδισμα, ζητούν πρόωρες εκλογές.

Απέναντι σε όλα αυτά ο Νέτσας επιμένει τα ελλείμματα παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ενώ και το χρέος που βρίσκεται στο 41% είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι κάθε χαλάρωση στην οικονομική πολιτική «θα καταστρέψει το μέλλον της χώρας μας και των αγέννητων παιδιών μας». «Το χρέος», συνέχισε, «είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κράτους. Η ευθύνη μας πηγαίνει πολύ πέρα από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση».
Keywords
Τυχαία Θέματα