Προβλεψεις ρεκορ 2,2 δις ευρω απο την τραπεζα πειιραως

Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε ιδιαίτερα τις προβλέψεις το γ΄τρίμηνο στα 2,2 δισ. ευρώ, εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιό της, με στόχο την επάνοδο στην κερδοφορία το 2015. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του...
Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, με την ενέργεια αυτή σε συνδυασμό με τα μέτρα βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων και μείωσης των δαπανών, που έχουν δρομολογηθεί, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι η τράπεζα
θα επανέλθει σε κερδοφορία το 2015. Επίσης, ο πρόεδρος του Ομίλου επισημαίνει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να επιτυχύνει την ενεργητική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση και να στηρίξει αποτελεσματικά βιώσιμες λύσεις για την πελατεία της, αλλά και να υποστηρίξει μέσω νέων χρηματοδοτήσεων την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στο εννεάμηνο του 2014 οι συνολικές προβλέψεις δανείων ανήλθαν σε 3,199 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 23%, που αποτελεί τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά. Τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς το γ΄τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν ως εξής:
Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη ανήλθαν σε 279 εκατ., αυξημένα κατά 23% έναντι του γ' τριμήνου του 2013.
Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,558 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων.
Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 39,0%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση να επιβραδύνεται για ένα ακόμη τρίμηνο στις 51 μονάδες βάσης ως ποσοστό των δανείων από 68 μ.β. το β΄τρίμηνο του 2014. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε σημαντικά στο 58% από 51% τον Ιούνιο του 2014.
Ο δείκτης κόστος προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση βελτιώθηκε περαιτέρω στο 55% από 62% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 55 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1% τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του Δεκεμβρίου του 2013.
Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών, συνεχίζοντας την πορεία απομόχλευσής τους, διαμορφώθηκαν σε 72,7 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε ουσιαστική βελτίωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 102% τον Σεπτέμβριο του 2014 έναντι του Ιουνίου 2014 και τα συνολικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς ανέρχονται σε 7,8 δις ευρώ. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου, σύμφωνα με το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώνεται στο 13,6%, ενώ ο δείκτης Common Equity Tier 1 ανέρχεται στο 13,4%.
Ο Σταύρος Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος και CEO της τράπεζας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν τη σταθερή βελτίωση των επαναλαμβανομένων εσόδων της τράπεζας, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης, αλλά και την απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς.
Keywords
Τυχαία Θέματα