Πρωτη επισκεψη κερι στο καιρο μετα την ανατροπη μορσι...

19:04 3/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Στο Κάιρο έφθασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή από τον στρατό στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι...

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου ο κ. Κέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Νάμπιλ Φάχμι, τον υπηρεσιακό πρόεδρο Άντλι Μάνσουρ και τον νέο ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, τον επικεφαλής του στρατού
στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Στις επαφές του με τους αιγύπτιους αξιωματούχους, ο αμερικανός υπουργός θα αναφερθεί κυρίως στην πολιτική μετάβαση στη χώρα, στην οποία έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν οι νέες αρχές βάσει ενός οδικού χάρτη.
Ο κ. Κέρι αναμένεται να ζητήσει, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή η μετάβαση να είναι «δημοκρατική» και να «περιλαμβάνει όλες τις πλευρές», την ώρα οι αρχές της Αιγύπτου συνεχίζουν την καταστολή εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα μείνει έξι ώρες στο Κάιρο και θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με τους οποίους θα συζητήσει, κεκλεισμένων των θυρών, για τις ανησυχίες των οργανώσεων προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Ουάσιγκτον αποφάσισε στις 10 Οκτωβρίου να «επανεξετάσει» τη βοήθεια που προσφέρει στο Κάιρο η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολ. το χρόνο, από τα οποία το 1,3 δισ. είναι στρατιωτική βοήθεια.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ότι πλέον θέλει να έχει περισσότερες «επιλογές», δίνοντας νέο προσανατολισμό στην εξωτερική της πολιτική. «Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανοιγόμαστε και σε άλλες χώρες ώστε να διευρύνουμε τις επιλογές μας», προκειμένου «να εξυπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Μπαντρ Αμπντελατί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται μία ημέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του Μόρσι.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα