ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ 2-3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

09:06 9/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σχέδιο άµεσης ενεργοποίησης της... ατµοµηχανής της τουριστικής κατοικίας, που θα δώσει ώθηση συνολικά στην τουριστική βιοµηχανία και τη δοκιµαζόµενη οικονοµία, ετοιµάζεται να θέσει σε εφαρµογή η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πακέτο νοµοθετικών...
ρυθµίσεων που αφενός θα επιτρέπουν το άνοιγµα της αγοράς της τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και αφετέρου θα θεσπίζουν συγκεκριµένα βήµατα για τηδιευκόλυνση της επιχειρηµατικότητας και των επενδύσεων συνολικά στον τουριστικό τοµέα.

Η
προώθησητων ρυθµίσεωνγια τις τουριστικές κατοικίες,σύµφωνα µε τονκλάδο των ξενοδόχων, αναµένεται να συµβάλει στην τόνωση των τουριστικών επενδύσεων και θα έπρεπε να αποτελεί µια από τις προτεραιότητες στον στρατηγικό σχεδιασµό για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισµού. Σύµφωνα µε τον νέο πρόεδρο του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, «η τουριστική κατοικία είναι προϊόν αιχµής και άµεσης απόδοσης, καθώς µπορεί να προσφέρει στη χώρα επενδύσεις 2 έως 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος µε θετικές επιδράσεις στην απασχόληση, στην οικοδοµική δραστηριότητα και στην άµβλυνση της εποχικότητας». «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήµερα ολόκληρο το νοµοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού (περιλαµβάνει συνολικά 20 άρθρα), µε το οποίο καθορίζονται κυρίως οι κανόνες για:

n Την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας και των πρώτων ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condohotels) στην Ελλάδα.

n Την απόσυρση και την κατεδάφιση των παλαιών τουριστικών καταλυµάτων.

n Τη δηµιουργίανέων Περιοχών Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

n Την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για το σύνολο των τουριστικών επενδύσεων.

ΒΑΣΙΚΉ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την ενεργοποίηση του σχεδίουαυτού παραµένει η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισµό από το υπουργείοΠεριβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Βάσει του σχεδιασµού της κυβέρνησης, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισµό αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέσα στον ερχόµενο µήνα (Ιούνιο). Ειδικότερα, όσον αφοράτο κεφάλαιο της τουριστικής κατοικίας, µε το νοµοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας υψηλών προδιαγραφώνσε περιοχές που έχουν αυτήν την ικανότητα, είτε σε συνδυασµό µε ξενοδοχειακές υποδοµές πολυτελείας είτε αυτόνοµα, υπό την προϋπόθεση ότι οι κατοικίες θα πάρουν τη θέση παλαιών ξενοδοχειακών µονάδων που θα αποσυρθούν.

Σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο, τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα µε τις τουριστικές κατοικίες θα µπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεµµάτων, σε συνδυασµό µε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, σε ποσοστό έως35% της συνολικά δοµούµενης επιφάνειας. Σε ό,τι αφορά τα condo hotels, οι επενδύσεις αυτές θα µπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 50 στρεµµάτων, καλύπτοντας έως το 50% της δόµησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα