Προς αναζητηση νεας κυβερνηση η ιταλια

Σειρά διαβουλεύσεων με κορυφαίους πολιτικούς αρχίζει ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προς αναζήτηση νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ολοι ελπίζουν να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνησης πριν από το...
άνοιγμα των χρηματιστηρίων την Δευτέρα.
Επικρατέστερος για το αξίωμα του ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης παραμένει ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Μάριο Μόντι. Ωστόσο, εκείνος, καθώς και το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που εγκρίθηκε χθες, ίσως να αντιμετωπίσει
αντιδράσεις.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, με στόχο να αποφύγει την κρίση χρέους η Ιταλία, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είδε το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας συναγερμό στην ευρωζώνη.
Το Σάββατο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέβαλε την παραίτηση του, μετά την ψήφιση των μέτρων λιτότητας σήμερα το απόγευμα από την ιταλική βουλή, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένους όρους για τη στήριξη, από μέρους της κεντροδεξιάς, μιας νέας κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Μάριο Μόντι, σύμφωνα με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν από 380 βουλευτές, 26 καταψήφισαν, ενώ τέσσερις απείχαν. Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν και από μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο. Ένα μέρος των πολιτών αυτών, φωνάζει το σύνθημα "dimissioni, dimissioni!" ("παραίτηση παραίτηση"!), τόσο έξω από το προεδρικό μέγαρο, όσο, κυρίως, έξω από την ιδιωτική κατοικία του "μίστερ τιβί", μέγαρο Παλάτσο Γκρατσιόλι.
Keywords
Τυχαία Θέματα