Ποσοι τουριστες ηρθαν στην αθηνα και ποσα ξοδεψαν...

17:54 1/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Έστω κι αν ο τουρισμός της Αθήνας δείχνει να ανακάμπτει, με τα στοιχεία εννιαμήνου του αεροδρομίου να δείχνουν αύξηση κατά 19,5% των αφίξεων, η ελληνική πρωτεύουσα...
ωστόσο υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί περίπου μία διετία προκειμένου να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, με αρκετά από τα ξενοδοχεία της να παραμένουν ''γκετοποιημένα''. Ετσι, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η μέση πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων αυξήθηκε στα επίπεδα του 72,1% υπάρχουν ξενοδοχεία αυτή την στιγμή στο κέντρο με πληρότητες κάτω του ''βιώσιμου'' 60%,
ενώ στον αντίποδα, πολύ κερδισμένα φαίνεται να είναι τα ξενοδοχεία της παραλίας και του Αργοσαρωνικού.

Ως προς τις τιμές, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή η μέση τιμή των ξενοδοχείων της Αθήνας αντικειμενικά είναι χαμηλή, αφού η ελληνική πρωτεύουσα ''πουλάει'' στα 85,73 ευρώ, έναντι 81,75 ευρώ του 2013 (άνοδος κατά 5%), ενώ οι ανταγωνίστριές της κατά κανόνα ξεπερνούν τα 100 ευρώ: (βλ. Παρίσι: 247,94 ευρώ, Λονδίνο: 169,77 ευρώ, Ρώμη: 143,16 ευρώ, Κωνσταντινούπολη: 135,34 ευρώ, Άμστερνταμ: 131,25 ευρώ, Βαρκελώνη: 121,03 ευρώ, Μόναχο: 116,4 ευρώ, Βιέννη 90,76 ευρώ).

“Σε επίπεδο πληρότητας είμαστε εφέτος στο μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (στο 72,1%), ενώ πέρυσι ήμασταν στην τελευταία θέση, με ποσοστό κοντά στο 59%. Η Μαδρίτη είναι η μόνη που συγκρίνεται σε μέση τιμή δωματίου με την Αθήνα, η οποία υπολείπεται κατά πολύ σε σύγκριση π.χ. με τη Βαρκελώνη, που είναι επίσης μεταολυμπιακή πόλη ή με άλλους προορισμούς όπως π.χ. η Ρώμη ή η Κωνσταντινούπολη, προορισμοί, οι οποίοι υπεραποδίδουν σε σχέση με την ελληνική πρωτεύουσα”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ε. Βασιλικός, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ).

Οι καλές επιδόσεις της Αθήνας συνεχίζονται και το μήνα Σεπτέμβριο «το ζητούμενο ωστόσο παραμένει για εμάς η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Η τιμολογιακή πολιτική για το 2015 δε φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, δεν παρατηρούνται δηλαδή μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων γιατί δεν υπάρχει προς το παρόν αυξημένη ζήτηση από τη διοργάνωση συνεδρίων κ.τ.λ.»

Για το οκτάμηνο του 2014, γενικότερα, οι αυξήσεις που παρατηρούνται σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων σε σχέση με το 2013 σαφώς είναι ενθαρρυντικές και φανερώνουν τάσεις σταθεροποίησης της ζήτησης και προοπτικές ανόδου του προορισμού, ωστόσο, οι συγκρίσεις με την πλέον πρόσφατη καλή χρονιά για την Αθήνα προ κρίσης (2007/2008) αποδεικνύουν πως υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις τιμές διαμονής και στα έσοδα από αυτές. «Υπήρξε κυριολεκτικά βουτιά του προορισμού από το 2008 έως και το 2012, γι’ αυτό και τώρα η μέση τιμή των δωματίων παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με το 2008, όπως και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα