''πολιτικοι κινδυνοι για την πορτογαλια παρα τη λιτοτητα''...

Το φόβο να προκύψουν πολιτικοί κίνδυνοι εξαιτίας ορισμένων μέτρων που περιέχει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2014 εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Επίσης όπως αναφέρει...
η Moody's το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2014 «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση» της χώρας, που έχει λάβει διεθνή βοήθεια, να μειώσει το έλλειμμά της, όμως παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή του».
Μεταξύ των κινδύνων στους οποίους αναφέρεται η Moody’s περιλαμβάνεται
η πιθανότητα κάποια από τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο να απορριφθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο κάποιων συγκεκριμένων μέτρων», κυρίως όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικά πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί και, έπειτα από μια απόφασή του τον προηγούμενο Απρίλιο, η κυβέρνηση είδε να χάνονται έσοδα που εκτιμώνται στα 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.
Επίσης ο οίκος αξιολόγησης διαβεβαιώνει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν επηρεάζει τη βαθμολογία της Πορτογαλίας, που είναι Ba3 με αρνητικές προοπτικές.
Σοκάρουν την κοινωνία τα σκληρά μέτρα λιτότητας
Η δημοσιοποίηση αυτής της ανάλυσης από τον οίκο αξιολόγησης γίνεται έπειτα από την παρουσίαση την Τρίτη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και απολύσεις.
Το σκεπτικό της εφαρμογής αυτών των νέων μέτρων είναι να επιτρέψουν στην Πορτογαλία, η οποία έλαβε τα 2011 δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μειώσει το έλλειμμά της στο 4% του ΑΕΠ το 2014, και στη συνέχεια στο 2,5% το 2015.
Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται ότι εντός του 2014 θα επέλθει μείωση κατά 2% των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επί συνόλου 575.000, ενώ ήδη από το 2005, ήδη 173.000 θέσεις δημοσίων λειτουργών στην Πορτογαλία έχουν καταργηθεί.
Επίσης στα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπονται μειώσεις μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους που ξεπερνούν τα 600 ευρώ μικτά έως και 12%.
Μαχαίρι και στις συντάξεις
Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε σήμερα στην πορτογαλική βουλή η επίμαχη μεταρρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για περικοπές σχεδόν 10% στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ το μήνα.
Η πορτογαλική κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ χάρη στον καθορισμό εισοδηματικών προϋποθέσεων για την καταβολή συντάξεων χηρείας, ενώ η αύξηση της ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από τα 65 θα της επιτρέψει να εξοικονομήσει την επόμενη χρονιά 205 εκατ. ευρώ.
«Ετοιμοπόλεμα» τα συνδικάτα
Όπως ήταν αναμενόμενο η αποφασιστικότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα νέα μέτρα προκάλεσε την οργή των συνδικάτων τα οποία σχεδιάζουν σειρά πανεθνικών κινητοποιήσεων με στόχο να παραλύσουν την κυβέρνηση.
Ήδη το κοινό μέτωπο των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και το συνδικάτο των τεχνικών του δημοσίου, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, κάλεσαν σε απεργία την 8η Νοεμβρίου.
Τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε "15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου καθώς και σε μια πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίο.
Τα συνδικάτα των ταχυδρομικών επίσης ετοιμάζονται να απεργήσουν την 25η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσα της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα