Πολεμο κατα των τζιχαντιστων θελουν οι μισοι αμερικανοι...

13:15 14/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Μετά το προσχέδιο που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας επισήμως ...
άδεια για πόλεμο κατά θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι μισοί Αμερικανοί εγκρίνουν την στρατιωτική βία κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία News/Marist για λογαριασμό
του δικτύου NBC, το 54% των Αμερικανών πολιτών εγκρίνουν τον πόλεμο κατά του ΙΚ.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό επιθυμεί από το Κογκρέσο να εγκρίνει την άδεια που ζήτησε ο Ομπάμα για επέμβαση κατά εγκαταστάσεων των τζιχαντιστών.

Ενδεικτικό είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα σε όσους «ψηφίζουν» στρατιωτική βία είναι Δημοκρατικοί με 60%, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αγγίζουν το 52% και οι ανεξάρτητοι το 51%.
Την ίδια ώρα, μόνο το 32% των ερωτηθέντων θέλουν τα μέλη του Κογκρέσου να καταψηφίσουν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από το δείγμα ερωτηθέντων είναι η αγωνία και η ανασφάλεια σχετικά με την εκκίνηση ενός νέου πολέμου που μπορεί να θυμίζει την επέμβαση σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 48% δεν «εμπιστεύονται» τον πρόεδρο όταν διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει χερσαία επίθεση κατά των τζιχαντιστών.

Την ίδια στιγμή, το ένα τρίτο των Αμερικανών (66%) πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα καταφέρουν να κατατροπώσουν το ΙΚ, ενώ μόλις το 40% πιστεύει ότι θα υπάρξει διμερής υποστήριξη από το Κογκρέσο στην πρόταση Ομπάμα. Παράλληλα, χαρακτηριστικό είναι ότι το 40% των πολιτών επιθυμεί την αποστολή περιορισμένων στρατευμάτων για επιχείρηση στο έδαφος, σε αντίθεση με το 26% που δε θα ήθελε να σταλούν στρατιώτες στην περιοχή.

Όλα αυτά, ενώ προ ημερών ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το Ισλαμικό Κράτος «σοβαρή απειλή» όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τις ΗΠΑ, ενώ διευκρίνισε πως η τριετούς διάρκειας επέμβαση δε θα συμπεριλαμβάνει χερσαίες επιθέσεις όπως σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Βέβαια, προσδιόρισε ότι η άδεια θα δίνει την ευελιξία να πραγματοποιούνται χερσαίες επιχειρήσεις «σε περιπτώσεις διάσωσης» ή «σε δράσεις κατά της ηγεσίας του ΙΚ».
Keywords
Τυχαία Θέματα