Πιθανη καθυστερηση στην κατασκευη του πρωτου πυρηνικου εργοστασιου...

14:25 9/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους είναι πιθανό να υπάρξει στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, ...
σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, καθώς γραφειοκρατικά προβλήματα παρεμποδίζουν την πρόοδο του έργου, ύψους 20 δισ. δολαρίων.
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί προσωπικά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο έχει σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, παρέχοντας το 10% της ενέργειας που καταναλώνει
η Τουρκία ως το 2023.
Ο πρώτος σταθμός, ισχύος 4.800 μεγαβάτ (MW), τον οποίο κατασκευάζει η ρωσική Rosatom, ήδη παρουσιάζει καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Ο πρώτος αντιδραστήρας θεωρείται απίθανο να τεθεί σε λειτουργία το 2019, όπως είχε σχεδιαστεί.
Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων στο Ακουγιού στη νότια Τουρκία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στα μέσα του 2015 και ως το 2023 θα πρέπει να λειτουργούν και οι τέσσερις αντιδραστήρες. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες, ενώ υπήρξαν και άλλα προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι.
Επίσης, η έκθεση της Rosatom για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τις τουρκικές αρχές, χρειάστηκε να υποβληθεί εκ νέου στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο. Η εν λόγω έγκριση είναι απαραίτητη για την εκκίνηση διαδικασιών από πλευράς της βασικής κατασκευάστριας, Atomstroyexport, για τις υπεργολαβίες αξίας 7,5 – 8 δισ. δολαρίων.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα