Πικραμμενος: τα αποτελεσματα των εκλογων εκφραζουν την αγωνια της κοινωνιας για το μελλον

08:58 24/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας και την αγωνία της για το μέλλον, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις...
συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%. Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις
αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση
της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά. Τέλος, ο Π. Πικραμμένος ζήτησε αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Διαδοχικές επαφές με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ο Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ εκείνη με την κυρία Μέρκελ 40 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Ολάντ όσο και η κυρία Μέρκελ εξέφρασαν εκ νέου τη διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, επανέλαβαν όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ συζήτησε με τον κ. Πικραμμένο για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Πικραμμένος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Κατά το δείπνο των ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ο κ. Ολάντ πρόκειται να θέσει στο τραπέζι όλα τα θέματα, και δεν αποκλείεται να υποστηρίξει ανοιχτά την έκδοση ευρωομολόγου ερχόμενος σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Μοναδική πρόταση που ίσως περάσει συμβολικά από τη σύνοδο είναι εκείνη τ
Keywords
Τυχαία Θέματα