Πιεσεις για να κλεισει το γκουανταναμο


Η αμερικανίδα γερουσιαστής Ντιάν Φενστάιν δήλωσε ότι υπάρχουν φυλακές που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσει το 2009. «Υπάρχουν φυλακές στις ΗΠΑ... που μπορούν να δεχτούν τους 166 κρατούμενους του Γκουαντάναμο υπό τις ίδιες συνθήκες ασφαλείας όπως το Γκουαντάναμο», τόνισε η Φενστάιν.

Η έκθεση αποδεικνύει πως «αν υπάρχει πολιτική βούληση, θα μπορέσουμε τελικά να κλείσουμε το Γκουαντάναμο, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια», πρόσθεσε
η γερουσιαστής.
Η Φενστάιν υπενθύμισε πως στις ΗΠΑ κρατούνται 373 άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε 98 διαφορετικά σωφρονιστικά ίδρυμα, «χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια».
Το Γκουντάναμο στο οποίο κρατούνται μόνο όσοι εμπλέκονται στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, κοστίζει περισσότερα από 114 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν πρόσφατα από τον Μπαράκ Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του και να κλείσει τη φυλακή του Γκουντάναμο, καταγγέλλοντας τους νόμους που επιτρέπουν την επ' αόριστον κράτηση χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα