ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ''ΜΑΜΟΥΘ'' ΣΤΙΣ ΗΠΑ

09:46 14/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ως στόχο, τη συρρίκνωση του ογκώδους δημοσίου ελλείμματος των ΗΠΑ μέσα στα ερχόμενα 12 έτη, κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ συγχρόνως κάλεσε σε διακομματική συνεργασία, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, για να αντιμετωπιστεί το οξυμένο δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ...

Ο
αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται από στελέχη αμφοτέρων των μεγάλων κομμάτων, ότι διαμορφώνει πολύ χαμηλό προφίλ απέναντι στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ, όπως είναι το έλλειμμα του δημοσίου, το μακροπρόθεσμο χρέος, η φορολογία, η ανάγκη για περικοπή δημοσίων δαπανών κ.ά.
Στη χθεσινή ομιλία του με οικονομικό περιεχόμενο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να τερματιστούν οι φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους Αμερικανούς, που θέσπισε ως πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο πρόεδρος Ομπάμα έλαβε σαφώς υπόψη του στην ομιλία του τις εισηγήσεις της Κοινοβουλευτικής επιτροπής για το αμερικανικό χρέος, που πρόεδροί της είχαν διατελέσει ο Ρεπουμπλικάνος Αλαν Σίμπσον κι ο Δημοκρατικός Ερσκιν Μπόουλς.
Η προεδρική ομιλία καταγράφεται στην αρχή της χρονικά σύντομης περιόδου, κατά την οποία το Κογκρέσο (Βουλή Αντιπροσώπων, Γερουσία) θα καθορίσει το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο δανεισμού για το αμερικανικό δημόσιο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δε θα επιτρέψουν άνοδο αυτού του ορίου, εάν δεν ληφθούν δεσμεύσεις αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα σε διάφορους τομείς του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Το συνολικό αμερικανικό χρέος προβλέπεται από έγκυρες πηγές στο Κογκρέσο να κλιμακωθεί στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια περί το μέσον Μαΐου, φέτος, ένα μέγεθος που προκαλεί νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές.
Μία από τις κατευθυντήριες γραμμές της ομιλίας του προέδρου Ομπάμα επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι έως το 2023, από ελαστικές δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και σε καμία περίπτωση από τον τομέα των δαπανών, θα πρέπει να εξοικονομηθεί ένα συνολικό κονδύλι 770 δις δολαρίων. Μία άλλη κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι περί το έτος 2020, το δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 2% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Keywords
Τυχαία Θέματα