ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

09:15 14/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή τραπεζών που θα συνδράμουν με ευνοϊκά δάνεια στο Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ώστε μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας να χορηγηθούν 1,2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις...

Σήμερα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχόιδης ανακοίνωσε τις προκηρύξεις του αναπτυξιακού για το 2011 συνολικού ύψους 4,6 δισ.
ευρώ, που αφορούν σε ενισχύσεις (1,2 δισ. ευρώ) και φοροαπαλλαγές (3,4 δισ ευρώ).
Στον επενδυτικό νόμο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν από τη Μεγάλη Πέμπτη και μέχρι τις 31 Μαίου να υποβάλλουν προτάσεις για την προκήρυξη του πρώτου εξαμήνου που αρχίζει να λειτουργεί και αφορά σε επενδυτικά σχέδια στις κατηγορίες της γενικής επιχειρηματικότητας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της περιφερειακής συνοχής.
Η προκήρυξη αφορά σε κίνητρα ύψους 800 εκατ. ευρώ με ενισχύσεις (επιχορηγήσεις και επιδότηση leasing) και 2,2 δισ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές, ενώ τον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα.
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθούν και οι ενισχύσεις ειδικών καθεστώτων της νεανικής επιχειρηματικότητας και των clusters.

Η προκήρυξη του Φθινοπώρου θα αφορά σε φοροαπαλλαγές 1,2 δισ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ ενισχύσεις, συνολικά 1,6 δισ. ευρώ. Θα δοθούν κίνητρα σε επενδυτικά σχέδια της γενικής επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής συνοχής.
Τράπεζες στο ΕΤΕΑΝ
Όσο αφορά στο ΕΤΕΑΝ, το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» που είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει, θα έχει κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ και θα αναζητηθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, μέσω διαγωνισμού. Δηλαδή, μαζί με τα 400 εκατ. ευρώ του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας», θα συνεπενδυθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που θα επιλεγούν. Οι πόροι των Ταμείων Δανειοδότησης θα φτάσουν συνολικά στο 1,2 δις.
Το προσφερόμενο επιτόκιο των κεφαλαίων των τραπεζών που θα αναφέρεται στην πρότασή τους, μαζί με το προσφερόμενο επιτόκιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, θα δημιουργήσουν ένα τελικό επιτόκιο για τον επιχειρηματία που θα κυμαίνεται γύρω στο 4%, το ευνοϊκότερο στην ελληνική αγορά σήμερα.
Η διάρκεια των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμη έως 10 χρόνια με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως 2 χρόνια με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδίου.
Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια για τις δράσεις του επενδυτικού νόμου: «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Τεχνολογική Ανάπτυξη, Περιφερειακή Συνοχή, Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών σχεδίων και Συνέργειας - Δικτύωσης» και «Επιχειρηματικότητα των Νέων».
Επίσης θα προχωρήσουν δράσεις με αντικείμενα όπως «Εξωστρέφεια», Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές, Πράσινες Εφαρμογές, ΑΠΕ και η «Καινοτόμα Μεταποίηση, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά».
Keywords
Τυχαία Θέματα