''περαιωση'' για να φορολογηθουν τα χρηματα που εβγαιναν στο εξωτερικο...

21:31 9/3/2015 - Πηγή: Fimotro
...ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ''ΖΕΣΤΟ'' ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ...
Στα 10 μέτρα... «στήνεται» πλέον το παζάρι της κυβέρνησης με τους εταίρους, ...
προκειμένου να δώσουν το «φιλί της ζωής» στη χώρα μας. Στα 7 μέτρα της λίστας Βαρουφάκη προς το Eurogroup, η κυβέρνηση προσθέτει σήμερα και άλλα τρία, εκ των οποίων το ένα δίνει ασυλία στο αδήλωτο «μαύρο χρήμα» που δεν φορολογήθηκε στα χρόνια της κρίσης, είτε βρίσκεται στη χώρα μας, είτε έχει εξαχθεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στα νέα
μέτρα που προτείνει η Αθήνα, περιλαμβανεται η συλλογή αποδείξεων και η απονομή επάθλων κατόπιν κλήρωσης, που είχε λοιδορηθεί αν και περιλαμβανόταν και στις προτάσεις Χαρδούβελη, αλλά και νέα μέτρα για καταπολέμηση των φαινομένων φοροδιαφυγής μέσω τριγωινικών συναλλαγών, από εικονικές υπερτιμολογήσεις που αυξάνουν τα κόστη και μειώνουν τα κέρδη που φορολογούνται στη χώρα μας από εισαγωγές προϊόντων.

Όπως προκύπτει από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο πλαίσιο των τεχνικών συζητήσεων η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει συμπληρωματικές προτάσεις οι οποίες αφορούν:

-Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που, όπως λέει η κυβέρνηση, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Πρακτικά η κυβέρνηση προσφέρει μία περαίωση χωρίς πρόστιμα σε όσους δεν δήλωναν τα εισοδήματά τους στην εφορία, από το 2009 ως το 2014 -μέσα στην μεγάλη κρίση δηλαδή. Δεν αποκλείεται όμως η ρύθμιση να επεκταθεί και πέραν της πενταετίας. Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούσαν τρόπους για να φορολογήσουν ό,τι έμενε αδήλωτο. για το σκοπό αυτό μάλιστα εξέταζαν ήδη το ενδεχόμενο να υποβληθούν δηλώσεις που είχαν «ξεχνάει» να υποβάλει οι φορολογούμενοι, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις.

Το μέτρο έχει στόχο να δηλώσουν τα εισοδήματά τους και όσοι τα έβγαλαν στο εξωτερικό, έστω και αν δεν τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα. Αν τα λεφτά δεν δηλωθούν, οι αρχές μπορούν να κατασχέσουν το 40%-100% των ποσών, σαν προϊόν φοροδιαφυγής που θεωρείται πλέον νομικά κακούργημα.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν έτσι να σπεύσουν όσοι έβγαλαν πάνω από 80 -90 δισ. στο εξωτερικό για να πληρώσουν έναν φόρο έως 30% που θεωρείται ο μέσος φορολογικός συντελεστής για υψηλά εισοδήματα. Ο τελικός φόρος θα καθοριστεί από τη νέα εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί, αλλά στο οικονομικό επιτελείο γίνονται εισηγήσεις για έναν οριζόντιο φόρο 10%-20%, που θεωρείται αρκετά δελεαστικό για να υπάρηει αυξημένη ανταπόκριση. Οι διορθωτικές ή εκπρόθεσμες δηλώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το καλοκαίρι, για να εισπραχθούν άμεσα χρήματα από φόρους μέσα στο 2015, αλλά θα μπορούν πιθανότατα να ενταχθούν και στις 100 δόσεις, με τα πλεονεκτήματα των μπόνους για πρόωρη ή μερική εξόφληση.

Επιπλέον θα αίρονται οι ποινικές διώξεις, υπό τον όρο ότι πρόκειται για μαύρο και όχι για βρώμικο χρήμα και, άρα, θα πρέπει ο φορολογούμενος να μπορεί να αποδείξει την νόμιμη προέλευση των αδήλωτων εισοδημάτων του (πχ από πωλήσεις ακινήτων, επιχειρηματικά κέρδη κλπ και όχι πχ από εμπόριο όπλων, κατάχρηση χρημάτων του δημοσίου κλπ).

- Θα δοθούν κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Η λοταρία ήταν πρόταση και της προηγούμενης κυβέρνησης (του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη). Είχε στηριχθεί σε μελέτη του Δημοκριτειου Πανεπιστημίου, την οποία είχε παρουσιάσει αναλυτικά το Πρώτο Θέμα.

Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο πρότασης το οποίο είχε ακουστεί για πρώτη φορά όταν στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών καθόταν ο Γιάννης Παπαθανασίου, σημερινός πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Το μέτρο της λοταρίας είχε προτείνει και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, υπό μορφή κληρώσεων χρηματικών ποσών σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την πρόταση ο φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο οικονομικών τον αριθμό της απόδειξης μέσω μηνύματος sms και θα έτσι θα μπορεί να μετάσχει σε κληρώσεις δώρων ή χρηματικών επάθλων με βάση τον αριθμό του κάθε «λαχνού» (μοναδική απόδειξη συναλλαγής). Η αξία των δώρων που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι θα φτάνει ακόμη και τα 10.000 ευρώ.

Για την ώρα ο πήχης των δώρων που υα μπορούν στην κληρωτίδα θα είναι μικρότερης αξίας, 100, 200, 500, 1.000 ευρώ λόγω των δημοσιονομικών περιθωρίων που παραμένουν στενά για το δημόσιο.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία, την Μάλτα και την Σλοβακία με τα πρόσθετα έσοδα στην περίπτωση της Πορτογαλίας να φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

-Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Το μέτρο έχει στόχο να καταπολεμηθεί η «επιστημονική απάτη και φοροαποφυγή που υποκρύπτεται σε επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές από θυγατρικές τους που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, με στόχο να ελεγχθεί ποιος υπερκοστολογούν τις εισαγωγές αυτές προκειμένου να εμφανίζουν μικρότερα κέρδη από τις πωλήσεις τους στη χώρα μας».

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει, θεωρητικά, με την αξιοποίηση συγκριτικών στοιχείων από ξένες χώρες, προκειμένου να φανεί αν δηλώνεται η εύλογη αξία αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ή αν αυτά υπερτιμολογούνται επίτηδες. Το ίδιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει, πέραν της αποκάλυψης κρυφών κερδών, και στην καταπολέμηση φαινομένων υπερτιμολογήσεων προϊόντων και υπηρεσιών όταν πελάτης είναι το ίδιο το δημόσιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα