Πασοκ : ανοιξε κουρσα διαδοχης...

Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μένει ή φεύγει ο Γιώργος Παπανδρέου; Το ερώτημα δεν κατάφεραν να το απαντήσουν ούτε οι χθεσινοί του συνομιλητές, που ήταν ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Χάρης Καστανίδης, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Οι...
περισσότεροι έμειναν με την εντύπωση ότι «το σκέφτεται» και πως είναι «ανοιχτός σε όλα», αλλά ένας περιέγραψε απολύτως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
αναφορικά με τις προθέσεις του: «Εμφανίζει το φαινόμενο του εκκρεμούς, και γι' αυτό είναι δύσκολο να τον ψυχολογήσει κανείς».
Και όλα αυτά την ώρα που εκδηλώθηκε η πρώτη κιόλας υποψηφιότητα για μια θέση η οποία καν δεν έχει κενωθεί: πρόκειται για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τα λοιπά ορισμένοι από τους χθεσινούς συνομιλητές του - όπως άλλωστε και κάποιοι από εκείνους της προηγούμενης εβδομάδας - διατύπωσαν ζωηρές αμφιβολίες αν οι πραγματικές προθέσεις τού τέως πρωθυπουργού αναφορικά με αυτές τις συναντήσεις ήταν για να πάρει τη γνώμη των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία να διατυπώσει τη δική του θέση για τις εξελίξεις.
Οπως ανέφεραν, «το πιο πιθανό είναι να ανίχνευε τις στρατηγικές και τις προσωπικές μας θέσεις, παρά να ήθελε να μας κάνει συμμέτοχους στη λήψη αυτής της κορυφαίας απόφασης».

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. Πάντως, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε χθες εμμέσως τις επικρίσεις δυο στελεχών που θεωρητικά βρίσκονται κοντά στις απόψεις του: του Χρήστου Παπουτσή και του Πάνου Μπεγλίτη, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι άκαιρη η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας λόγω της συγκυρίας που βιώνουν ο τόπος και το ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου «εθνικό κεφάλαιο» και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές, με το επιχείρημα ότι «κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί να κριθεί από τον λαό». Ο πρώην υπουργός Αμυνας δήλωσε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ότι του θύμισαν «συναντήσεις καπεταναίων με οπλαρχηγούς άλλων εποχών»!
Αντίθετα, ένας από τους δικούς του ανθρώπους, ο Παύλος Γερουλάνος, σε δηλώσεις του (στο Βήμα FM) υποστήριξε ότι «η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει πριν από τις εκλογές (...) θα μας γυρίσει (ο κόσμος) την πλάτη αν δει ότι προσπαθούμε να συγκαλύψουμε τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και προχωρήσουμε λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να ανοίξει αυτή η διαδικασία».

ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Οι επαφές Παπανδρέου θα συνεχιστούν και σήμερα, αλλά είναι προφανές ότι πια η συζήτηση που άνοιξε, μετά μάλιστα και τη δήλωση Χρυσοχοΐδη, δύσκολα θα κλείσει, δεδομένου ότι οι «ισχυροί» παίκτες της κούρσας που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα