Οταν καποιοι παραιτουνται...

Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό Fimotro,
Προφυλακίστηκε σήμερα ο ηγούμενος Εφραίμ, αφού ζήσαμε την Εφραιμιάδα για κάποιες μέρες και εκεί που λέγαμε πως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με αυτό τον έρημο τόπο, να που η επικαιρότητα έχει αποφασίσει να μη μας...
αφήσει να πλήξουμε. Και σκάει σαν βόμβα η παραίτηση δύο οικονομικών εισαγγελέων, των κυρίων Μουζακίτη και Πεπόνη, οι οποίοι ζήτησαν την αντικατάσταση τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Όσο
και αν οι παραιτήσεις αυτές δημιουργούν αλγεινή εντύπωση σε όλους μας, λόγω της συγκεκριμένης χρονικής, οικονομικής αλλά και δικαστικής συγκυρίας, τα σημαντικότερα βρίσκονται στις αιχμές που οι δύο εισαγγελείς άφησαν, σχετικά με τα οικονομικά συμφέροντα που τους δημιουργούσαν προβλήματα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά, ότι δεν δέχονται να είναι εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση. Συμπληρώνουν επίσης, ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που προβλέπει την αντικατάσταση τους, καθώς επιχειρείται η απαλλαγή από την παρουσία τους. Δεν παραλείπουν βεβαίως να αναφερθούν και στις ελλιπείς υποδομές που δεν τους επέτρεψαν να ασκήσουν όπως θα έπρεπε τα καθήκοντα τους. Οι παραπάνω καταγγελίες έχουν ήδη προωθηθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσει έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο αποκτούν οι παραιτήσεις αυτές, αν ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις υποθέσεις που χειρίζονταν το τελευταίο διάστημα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς και ίσως έτσι καταφέρουμε να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές, αποκωδικοποιώντας όχι όσα δε λένε, αλλά κυρίως αυτά που επιμελώς παραλείπουν να πουν.
Οι κύριοι λοιπόν Πεπόνης και Μουζακίτης χειρίστηκαν:
1. Τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως μετά τις δηλώσεις Σπινέλη όταν ο τελευταίος παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με τις οποίες, παραμηχανισμός εντός του Υπουργείου, αδρανοποιούσε τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων που προέκυπταν μέσω του προγράμματος ΉΦΑΙΣΤΟΣ.
2. Τις καταγγελίες που αφορούσαν δανειοδοτήσεις τραπεζών προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έχοντας ως εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.
3. Τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά που γνωστοποίησε δημόσια την ύπαρξη λίστας μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, καταγγελίες που πολύ σύντομα ο κύριος Κουσελάς ανασκεύασε.
4. Τις καταγγελίες που αφορούν τα παραποιημένα στοιχεία του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.
5. Τις καταγγελίες για τις παράνομες διευκολύνσεις-εκπτώσεις που κάποιοι εφοριακοί εφαρμόζουν για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο.
6. Και φτάνουμε στις καταγγελίες που αφορούσαν τη συμμετοχή του αδελφού του πρώην Πρωθυπουργού σε εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται στα λεγόμενα CDS, τα γνωστά και ως ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου των ελληνικών ομολόγων. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι αντίστοιχες καταγγελίες έχουμε και για τον Γιώργο Παπανδρέου, από τον Πάνο
Keywords
Τυχαία Θέματα