Ennea oροι για κουρεμενους μισθους

Ρεπορτάζ : Χρήστος Μανωλάς
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εννέα προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορεί ένας εργοδότης να προσλαμβάνει νέους έως και 25 ετών με μισθούς μειωμένους έως και 20% σε σχέση με τις αμοιβές που προβλέπει η Εθνική Γενική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας (ή οι κλαδικές...
ομοιοεπαγγελματικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις) καθορίζει η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας.
Οι νέοι αυτοί θα αμείβονται με 601,11 ευρώ μεικτά, αντί για 751,39 ευρώ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους ήδη απασχολουμένους με «φθηνότερους» εργαζομένους.
Σύμφωνα με τις
προϋποθέσεις, οι εργοδότες υποχρεούνται να μην έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τη σύναψη των συμβάσεων αυτών καμία μείωση του προσωπικού ούτε να το μειώσουν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων των νέων. Επίσης:
- Αν ο εργοδότης έχει ήδη προσλάβει εργαζομένους για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και οι ανάγκες επιβάλλουν να κάνει απολύσεις, υποχρεούται ή να μετατρέψει ισάριθμες συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου αντίστοιχες των καταγγελλομένων με πλήρεις αποδοχές ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, να προσλάβει εντός 30 ημερών ισάριθμους εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες εκείνων που έχουν καταγγελθεί.
- Η σύμβαση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας καταρτίζεται εγγράφως και υποβάλλεται στον ΟΑΕΔ και στον ΣΕΠΕ της έδρας του εργοδότη.
- Οι αντίστοιχες με τον καταβαλλόμενο μισθό ή ημερομίσθιο ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και καλύπτονται πλήρως από τον εργοδότη.
n Οι νέοι μπορούν να απασχολούνται πλήρως ή μερικώς στην επιχείρηση.
- Δεν μπορούν να προσληφθούν νέοι που αλλάζουν ειδικότητα όντας στην ίδια επιχείρηση, δηλαδή απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεών τους ως προς την ειδικότητα.
- Οι νέοι δεν πρέπει να έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24 μηνών στην ειδικότητα που προσλαμβάνονται, π.χ. νεοπροσλαμβανόμενος σε επιχείρηση με την ειδικότητα του «βοηθού λογιστή» δεν μπορεί να έχει προϋπηρεσία, ως βοηθός λογιστή, μεγαλύτερη των 24 μηνών.
- Μπορεί να συνάπτονται περισσότερες της μίας συμβάσεις με τον ίδιο ή άλλο εργοδότη στην ίδια ειδικότητα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών. Αν όμως ο εργαζόμενος αλλάξει ειδικότητα, ο υπολογισμός του 24μήνου αρχίζει εκ νέου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο εργαζόμενος συνάψει νέα σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
- Η διάρκεια της σύμβασης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 24 μηνών στον ίδιο ή σε άλλο εργοδότη. Μπορεί ωστόσο να είναι μικρότερη.
Για τη συμπλήρωση των 24 μηνών λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία πριν από τη δημοσίευση του νόμου εφόσον ήταν για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα