Οριζοντια μειωση συνταξεων κατα 15% θελει το δντ!

09:01 28/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Με εντατικούς ρυθμούς, στη σκιά των εξελίξεων στο «μέτωπο» του προσφυγικού, κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση. Αν και ακόμη δεν έχει...
προσδιοριστεί επακριβώς, το πιθανότερο είναι οι επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκονίζουν» τα δημοσιονομικά δεδομένα, αφού κεντρικό ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει η στάση των Θεσμών για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και πόσο είναι αυτό για την περίοδο 2016 ? 2018 ενόψει και του νέου
Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με μεγάλο ερώτημα τη στάση που θα τηρήσουν τελικά οι Θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ στο σχέδιο της κυβέρνησης. Χθες, δημοσίευμα της «Huffington Post», επανέφερε το θέμα της μείωσης των συντάξεων, όπου το ΔΝΤ εμφανίζεται να απαιτεί, μεσοπρόθεσμα, μειώσεις συντάξεων 15% και ταυτόχρονα να απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς θεωρεί πως μια τέτοια κίνηση θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αφήνονται δε αιχμές για τη στάση του Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο κ. Τόμσεν είναι κοντινός σύμμαχος του Β. Σόιμπλε, ενώ επικαλούμενο δημοσίευμα της WorldPost, προσθέτει δήλωση πηγής του Ταμείου που υποστηρίζει πως το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ΔΝΤ διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο και η στάση του προκαλεί ερωτήματα.
Συνομιλίες
Σε κάθε περίπτωση, τα προσεχή 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση των συνομιλιών με τους Θεσμούς και τη διαμόρφωση εύθραυστων ισορροπιών. Ο Ιανουάριος τελειώνει και ο πρώτος έλεγχος θα μπει σε ώριμο στάδιο, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, καθιστώντας σφιχτό το χροοδιάγραμμα, εάν στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, εντός του πρώτου τριμήνου. Αυτό αποτελεί το καλό σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αλλά και με πηγές από την πλευρά των πιστωτών, ορισμένοι ωστόσο εκ των οποίων θεωρούν πιθανότερη την παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν του τέλους Μαρτίου.
Ήδη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλ. Ρέγκλινγκ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης ταμειακού προβλήματος στην Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, ενώ ασφυκτική παραμένει από πλευράς ρευστότητας η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Στο πεδίο αυτό, υπό καλές συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βελτίωση, εφόσον ο έλεγχος από τους θεσμούς ολοκληρωθεί εγκαίρως και καταστεί δυνατή η εκταμίευση δόσης, τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται πως σε σημαντικό βαθμό θα διοχετευθεί για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Στον αντίποδα, το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων κρύβει σοβαρούς κινδύνους, ενώ θα καθυστερήσει την υλοποίηση μιας σειράς θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία και τα επίπεδα ρευστότητας σε αυτήν. Σε περίπτωση δε καθυστερήσεων θεωρείται δεδομένο ότι για να καλυφθούν ανελαστικές υποχρεώσεις για πληρωμές τόκων και δόσεων δανείων κυρίως προς το ΔΝΤ θα υπάρξει νέος περιορισμός στη ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας, επιδεινώνοντας μια ήδη προβληματική κατάσταση στην αγορά. Υπενθυμίζεται πως η θέση της ΕΚΤ είναι πως εφόσον ολοκληρωθεί, επιτυχώς, η πρώτη αξιολόγηση, ή υπάρχουν σαφείς ενδείξεις γι' αυτό, να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για σταδιακή και υπό προϋποθέσεις, ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα