Οι ''πονοκεφαλοι'' της κυβερνησης...

Απαντήσεις στα μείζονα θέματα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής, της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και της αποφυγής μιας κοινωνικής ανάφλεξης, αναζητεί η κυβέρνηση. Θέματα αλληλοεξαρτώμενα...
που πολλές φορές προσπαθώντας να βρεις λύσεις στο ένα, «ανοίγουν» οι ασκοί του Αιόλου για το άλλο, εκτιμά συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Η λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία είναι αναγκασμένη να κινείται η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα τις εκλογές του
ερχόμενου Μαΐου. Μέχρι τότε, θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, διαπιστώνει ο ίδιος συνεργάτης.
Στην παρούσα φάση, το κυβερνητικό επιτελείο στις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν μετά την επιστροφή του κ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, έχει προχωρήσει σε μία πρώτη χαρτογράφηση και αξιολόγηση κατά σειρά προτεραιότητας των θεμάτων.
Σύμφωνα με αυτή, προέχει η εκπλήρωση των τεσσάρων προαπαιτούμενων με βάση την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της κυβέρνησης.
Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για το δημοσιονομικό κενό του 2014 ήδη, λένε στο Μαξίμου, η Κομισιόν έχει χαμηλώσει τις αρχικές της εκτιμήσεις σε ένα ποσό της τάξης του 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ. Με βάση την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για 500 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος όπου το ποσό θα εξευρεθεί χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Τέλος για το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι φανερό ότι οι όποιες συζητήσεις θα «ανοίξουν» μετά τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος στο Μαξίμου είναι η κυβερνητική συνοχή. Τόσο η δημοσκοπική πορεία του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι συνεχείς το τελευταίο διάστημα διαφοροποιήσεις της Χαριλάου Τρικούπη με κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου.
Οι σχέσεις του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Στουρνάρα που δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τζιτζικώστα και μια σειρά από παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την σύμπλευση με τη ΝΔ και σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα στη Βουλή, πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα.
Το Μαξίμου διαπιστώνει πως ούτε η προγραμματική συμφωνία, ούτε η κοινή γραμμή του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έλυσαν το πρόβλημα. Στην παρούσα φάση αναζητεί λύσεις με γνώμονα ότι το επόμενο εξάμηνο η κρισιμότητα των αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση απαιτεί τη συνοχή στο εσωτερικό της.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες θέλουν την Κουμουνδούρου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, να καταθέτει πρόταση για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, για το θέμα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα επιμένουν ότι προκύπτουν στοιχεία σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας παράλληλα ότι ο κ. Βενιζέλος ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνον για τη πολιτική του επιβίωση. Τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται και κατά του κ. Σαμαρά για τον οποίο τονίζουν ότι επιχειρεί «να προστατεύσει τον αντιπρόεδρό του με στόχο να διαφυλάξει την κυβερνητική συνοχή».
Το τελευταίο μάλιστα διάστημα με συνεχή ενημερωτικά έγγραφα ή Κουμουνδούρου επιχειρεί να διατηρεί ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα γνωρίζοντας ότι και στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ υπάρχουν πολλοί που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη στήριξη στον κ. Βενιζέλο.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα