Οι κλειστες τραπεζες στην ελλαδα, πρωτοσελιδο σε ολα τα διεθνη μμε

10:02 29/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Στην χρηματοοικονομική ασφυξία της Ελλάδας, τις κλειστές τράπεζες, το επικείμενο δημοψήφισμα, αλλά και την άρνηση των εταίρων στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για...
ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος επικεντρώνει σήμερα Δευτέρα η διεθνής ειδησεογραφία.

«Η
Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες και βάζει όριο αναλήψεων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg. Προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της, η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες επιβάλλοντας ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων από σήμερα Δευτέρα, ένα μέτρο το οποίο θα εμβαθύνει την ύφεση και ρισκάροντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είναι μια μαύρη ημέρα για την Ελλάδα, αναφέρει στο πρακτορείο ο Νικολας Οικονομίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Stern School of Business. «Η ελληνική οικονομία που είναι ήδη σε ύφεση οδεύει προς της βαθιά... κατάψυξη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Την ίδια ώρα το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ευρώ, αλλά και την μεγάλη πτώση που σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Τόκιο.

Οι Financial Times κυκλοφορούν σήμερα με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα. «Η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες για να αποφύγει το χάος ενώ οι συζητήσεις για διάσωση της χώρας καταρρέουν» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας το οποίο συνοδεύει μια εικόνα με μια τεράστια ουρά έξω από ελληνική τράπεζα. Η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε μία «ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη» σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρεται και στην μεγάλη πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η γαλλική Liberation από την πλευρά της κυκλοφορεί και αυτή με πρωτοσέλιδο το ελληνικό ζήτημα σχολιάζοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών».
Επίσης, σε διαδικτυακό της άρθρο η Liberation αναφέρεται στις κλειστές τράπεζες μέχρι τις 6 Ιουλίου και το όριο των αναλήψεων έως 60 ευρώ.

Βουτιά στις παγκόσμιες αγορές καθώς η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian. Με βίντεο και εκτενή ρεπορτάζ σε διαρκή ενημέρωση η βρετανική εφημερίδα περιγράφει τις τεράστιες ουρές στα ATMs, την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών σε Τόκυο και Χονγκ Κονγκ, ενώ αναφέρεται και στο χθεσινό διάγγελμα του ελληνα πρωθυπουργού που έριξε την ευθύνη στους δανειστές της χώρας.

Στις κλειστές τράπεζες για μία εβδομάδα επικεντρώνει και το BBC το οποίο αναφέρεται στο όριο ανάληψης των 60 ευρώ. Σε ανάλυσή του με τίτλο «Η κολασμένη αργία των τραπεζών στην Ελλάδα» ο Ρόμπερτ Πέστον αναφέρει ότι ήταν λίγο πολύ αδύνατο για τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν την Δευτέρα, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως διατηρεί χωρίς αύξηση στην έκτακτη χρηματοδότηση. Γιατί με την απουσία αύξησης στον ELA, οι τράπεζες δεν είχαν τρόπο να παρέχουν μετρητά στους Έλληνες καταθέτες που με αγωνία σήκωναν τις αποταμιεύσεις τους, εξηγεί. Παράλληλα ο οικονομικός αναλυτής του βρετανικού δικτύου εκτιμά ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτη, όπως δείχνει και η υπόθεση της Κύπρου: η κυπριακή κυβέρνηση εισήγαγε περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών το 2013 και έκτοτε έκανε βήματα για να διορθώσει τα οικονομικά της παραμένοντας στην ευρωζώνη. Το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα και η ανακοίνωση capital controls είναι ωστόσο πολύ κακά νέα για την Ελλάδα: Οι Έλληνες θα έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν και οι επιχειρήσεις λιγότερα να επενδύσουν, κι έτσι η ήδη αδύναμη οικονομία θα βυθιστεί σε βαθιά ύφεση».
Keywords
Τυχαία Θέματα