Οδηγιες προς τις εφοριες για τους ανεργους που φορολογηθηκαν... κατα λαθοσ!

19:01 20/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Οδηγίες, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με ορισμένους άνεργους φορολογούμενους, οι οποίοι για τεχνικούς λόγους- μη ενημέρωση του συστήματος για την ιδιότητά τους- φορολογήθηκαν...
με βάση τεκμήρια και την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δίνει προς όλες τις εφορίες ο γγ Δημοσίων Εσόδων.
Το πρόβλημα αφορά στο γεγονός ότι το ΤΑΧΙS net δεν έχει εμηνερωθεί για την ιδιότητά τους ώς συνταξιούχοι, αλλά παράλληλα διαθέτουν τεκμαρτό εισόδημα.
Έτσι, η φορολόγησή τους για το τεκμαρτό εισόδημα έγινε με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν φόρο.
Για να διευθετήσουν το θέμα τους και να παραμείνουν αφορολόγητοι, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους, προκειμένου να δηλώσουν την ιδιότητά τους με βάση την προσκόμιση των απαραίτων δικαιολογητικών.
Αναλυτικά, με βάση την εγκύκλιο του γγ Δημοσίων Εσόδων:
Εάν οι δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί– παρότι η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει- οι δηλώσεις (με πρόστιμο) θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και να εκκαθαριστούν στις ΔΟΥ. Εφόσον οι δηλώσεις έχουν, ήδη, εκκαθαριστεί για να ακυρωθεί ο φόρος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όπως διευκρινίζεται, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πληροφορία της ιδιότητας του ανέργου έχει ληφθεί από τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, τα οποία ζητήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, ΓΕΝΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τον σκοπό της εξαίρεσης των ανέργων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι που ήταν άνεργοι να μην περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία, για να διατηρήσουν το δικαίωμα η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων τους να φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, οι δηλώσεις τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και εκκαθαρίζονται από τις ΔΟΥ.
Εάν έχει, ήδη, υποβληθεί η δήλωση και έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση για νέα εκκαθάριση της δήλωσής του στη ΔΟΥ, προσκομίζοντας τη βεβαίωση της ανεργίας.
Επισημαίνεται, ότι η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, που τυχόν προκύπτει για φορολογούμενους που ήταν άνεργοι κατά το εκάστοτε εξεταζόμενο φορολογικό έτος, φορολογείται σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών, ανεξαρτήτως της διάρκειας εντός του έτους της ανεργίας τους, με την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν στη Φορολογική Διοίκηση βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, που να αποδεικνύει ότι ήταν άνεργοι κατά το έτος για το οποίο φορολογούνται.
Keywords
Τυχαία Θέματα