''ο προυπολογισμος του 2014 ειναι η τελικη προσπαθεια''...

12:26 8/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί σύγχρονα μυαλά, τόνισε το Σάββατο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, ...
καθώς και ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι φετινός προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός
της τελικής προσπάθειας που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο το όραμα είναι ο συγχρονισμός του βήματος της χώρας με αυτό των προηγμένων δυτικών κοινωνιών.
«Αρέσει, δεν αρέσει, η προσπάθεια αυτή πρέπει να πετύχει και θα πετύχει. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παίζει ρόλο στον πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών της Ευρώπης» είπε και τόνισε πως όσοι ονειρεύονται «εθνικά υπερήφανες χρεοκοπίες» τύπου Αργεντινής δεν θα τους κάνει όπως είπε, τη χάρη ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ελληνική βουλή, ούτε ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για έναν νέο αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος, με «φιλοεπενδυτική διοίκηση και αυτοδιοίκηση» που θα συνδέεται με μια φιλοεπενδυτική κοινωνία.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να παράξει έναν νέο εθνικό πλούτο, «για να έχουμε μέρισμα να αναδιανείμουμε μέσω των κοινωνικών δαπανών».
Στρατηγικό τμήμα αυτού του σχεδίου, συνιστά ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος, επεσήμανε.
Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε τα εξής στην ομιλία του:
Αναβαθμίζουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με τον αγωγό ΤΑΡ, καθώς και με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.Επενδύουμε 2 δις ευρώ σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα των κτιρίων, για πάνω από 65.000 φτωχές οικογένειες.Δημιουργούμε 12.000 νέες θέσεις εργασίας στην οικοδομή.Μειώσαμε κατά 95% τη γραφειοκρατία στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για δεκάδες χιλιάδες τοπικές, μικρομεσαίες επενδύσεις.Με 600 εκατ. Ευρώ προκηρύξαμε, πριν λίγο καιρό, την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου με τη δημιουργία πάνω από 10.000 νέων θέσεων εργασίας.Ολοκληρώνουμε τα νέα επικαιροποιημένα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια για τις 12 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την ισόρροπη, αποκεντρωμένη ανάπτυξη ολόκληρης της Ελλάδας.Επιπλέον είπε ότι κατατίθεται σύγχρονο νομοσχέδιο με μεταρρυθμίσεις στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, με στόχο τη δημιουργία καθαρών κανόνων και απαντήσεων στο ερώτημα «που μπορώ να κάνω τι».
Ακόμη, ανέφερε ότι κατατίθενται δύο ολοκληρωμένα νομοσχέδια για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Διαμορφώνεται το νέο χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό και επενδυτικό τοπίο για το 50% του πληθυσμού της χώρας και το 70% του παραγωγικού δυναμικού, στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Το 2014 είναι μια πραγματικά νέα μεταρρυθμιστική χρονιά σε όλα τα ζητήματα σχεδιασμού του χώρου, σημείωσε.
«Ποτέ στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είχαν δρομολογηθεί τόσο σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στα ζητήματα της ενέργειας, του σχεδιασμού του χώρου και της προστασίας του περιβάλλοντος» είπε.
Πηγή : naftempoirki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα