Ο γκριμσον κερδισε στις ισλανδικες εκλογες

09:25 1/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, ο οποίος διεκδικούσε πέμπτη θητεία, αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ισλανδία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Μετά την καταμέτρηση των...
ψήφων στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες ο Γκρίμσον συγκεντρώνει ποσοστό 52,2%,έναντι 33,2% της αντιπάλου Θόρα Αρνορσντότιρ, μιας 37χρονη δημοσιογράφου χωρίς πολιτική πείρα.
Ο 69χρονος Γκρίμσον είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στην προεδρία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις
νικήτρια των εκλογών θα ήταν η Αρνορσντότιρ. Ωστόσο, το Μάρτιο, έπειτα από μια αίτηση την οποία είχαν υπογράψει 30.000 Ισλανδοί -περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας- δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα.
Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων η Αρνορστόντιρ παραδέχθηκε την ήττα της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.
Ο Γκρίμσον είναι πρόεδρος της Ισλανδίας από το 1996, η θέση όμως είναι τιμητική καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει η κυβέρνηση.
Η Ισλανδία έχει εκλέξει πέντε προέδρους μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Δανία το 1944 και τρεις από αυτούς εξέτισαν τέσσερις θητείες.
Keywords
Τυχαία Θέματα