Ντραγκι: αρχιζει ενας νεος κοσμος για την ελλαδα

11:38 24/2/2012 - Πηγή: Fimotro
«Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου κόσμου για την Ελλάδα, όπου θα λυθούν τα εκκρεμή προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.Σε... συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε για το νεό μνημόνι της Ελλάδας ότι «Τώρα πρέπει να
εφαρμοστεί η πολιτική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ σημαντικές ευθύνες στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι στην εφαρμογή και πιθανότατα επερχόμενες εκλογές».
«Η ευρωζώνη έδωσε λογικές πιθανότητες επιτυχίας στο πρόγραμμα εάν τα μέτρα, ειδικότερα τα διαρθρωτικά μέτρα, εφαρμοστούν. Μπορεί επίσης να δει κανείς ότι υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη στην κοινή γνώμη της Ελλάδας ως προς το ότι όσα συμβαίνουν είναι επώδυνα αλλά απαραίτητα. Φαίνεται πως δεν υπερισχύουν όσοι θέλουν χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδο της χώρας από το ευρώ» αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος είναι η εφαρμογή. Ορισμένα μέτρα στοχεύουν απευθείας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Άλλα προβλέπουν ριζική δημοσιονομική προσαρμογή. Τα δύο είναι συμπληρωματικά ώστε να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την αναπόφευκτη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας».Ερωτηθείς για το εάν η επιβεβλημένη λιτότητα είναι η σωστή πολιτική στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ντράγκι απαντά πως δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρωζώνη. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι υπάρχει η καλή και η κακή λιτότητα. «Η κακή προσαρμογή είναι η ευκολότερη γιατί ένας μπορεί εύκολα να δημιουργήσει καλά στατιστικά αυξάνοντας τη φορολογία ή μειώνοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. «Αυτός είναι ο εύκολος τρόπος, αλλά δεν είναι ο σωστός τρόπος» δήλωσε επισημαίνοντας ότι η λύση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.«Υπήρχε μία εποχή που λέγαμε ότι οι Ευρωπαίοι είναι τόσο πλούσιοι που μπορούν να πληρώνουν τους πάντες για να μην δουλεύουν. Αυτές οι εποχές τελείωσαν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την οικονομική αναδιάρθρωση και τη δημοσιονομική λιτότητα … Εάν οπισθοχωρήσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους θα έχουμε άμεση αντίδραση από τις αγορές».
Keywords
Τυχαία Θέματα