Νεες κυρωσεις κατα του ιραν μεχρι τα τελη ιανουαριου προωθει η γαλλια

13:13 3/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι το Παρίσι επιθυμεί να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σε κυρώσεις κατά του Ιράν, παρόμοιες με εκείνες που προωθούν οι ΗΠΑ.«Η Γαλλία θέλει πιο αυστηρές κυρώσεις και ο πρόεδρος (Νικολά Σαρκοζί) έχει κάνει ...
δύο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό: η πρώτη είναι να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής κεντρικής τράπεζας,
ένα σκληρό μέτρο και η δεύτερη ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι.
Τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την επιβολή τέτοιων κυρώσεων.

«Θέλουμε να λάβουν οι Ευρωπαίοι παρόμοια μέτρα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας» πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele δήλωσε πως το Ιράν «εξακολουθεί να επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι αρκετά διευκρινιστική στο θέμα αυτό» είπε ο Ζιπέ.

Από την πλευρά του, το Ιράν που τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές δοκιμές και έχει πραγματοποιήσει σειρά ανακοινώσεων σχετικά με την εξέλιξη του πυρηνικού του προγράμματος, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην διατάξουν την επιστροφή αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο.

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αταολάχ Σαλεχί προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Τεχεράνη θα αναλάβει δράση, εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο επιστρέψει στον Κόλπο, μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA και Fars.

«Το Ιράν δεν θα επαναλάβει την προειδοποίησή του. Το εχθρικό αεροπλανοφόρο μεταφέρθηκε στην θάλασσα του Ομάν εξαιτίας της άσκησής μας. Προτείνω και επιμένω το αμερικανικό αεροπλανοφόρο να μην επιστρέψει στον Περσικό Κόλπο» δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής του Ιράν.
Keywords
Τυχαία Θέματα