"ΝΑΙ" ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣΗ

10:21 4/11/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Πίκουλας
(από το Έθνος)
Θετικός ο πρωθυπουργός για σχήμα με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και εκλογές αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας. Υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση και εκλογές εντός το πολύ 6 εβδομάδων ζήτησε
ο Αντ. Σαμαρά. Την...
άμεση έναρξη συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε με έμφαση ότι "ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα έωλη". Ο Γ. Παπανδρέου -ενώπιον μόνο των βουλευτών της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση της ΝΔ (η οποία ωστόσο θα επανέλθει στην αποψινή ψηφοφορία)-, τόνισε με έμφαση ότι "δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα μου, δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ, μόνο να σώσουμε την πατρίδα, ας κάτσουμε να συζητήσουμε με τον κ. Σαμαρά".
Χαιρέτισε την πρόθεση της ΝΔ να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, επισημαίνοντας ότι "έγινε ένα μεγάλο πολιτικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση", ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές. Οσο για το ενδεχόμενο παραίτησής της κυβέρνησης, ανέφερε ότι "η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα έωλη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ό,τι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι' αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης", υποστήριξε.
Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υψηλούς τόνους κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι "η κυβέρνησή του έχει αποτύχει" και ζητώντας να γίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα "περάσει" τη νέα δανειακή σύμβαση και εντός το πολύ 6 εβδομάδων να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. "Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε", σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός "λέει ψέματα και εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του".
Βολές Σαμαρά
Ο επικεφαλής της ΝΔ ανέφερε ότι "ο κ. Παπανδρέου φάνηκε πρόθυμος να το αποσύρει το δημοψήφισμα, με τον εξής απίστευτο ισχυρισμό: ότι όλα αυτά τα έκανε, λέει, για να εξασφαλίσει τη συμφωνία Σαμαρά. Ισχυρίστηκε, στις Κάνες, ότι ''αν υπήρχε συναίνεση δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα''. Και προφανώς τώρα που υπάρχει δήθεν "συναίνεση" -τόσα κατάλαβε- απέσυρε το δημοψήφισμα". Αναρωτήθηκε δε "αν ο κ. Παπανδρέου κόντεψε να διαλύσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια και το ίδιο το κόμμα του, για να εκβιάσει απλώς εμένα και τον ελληνικό λαό".
Αμέσως πήρε τον λόγο και απάντησε στον Αντ. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι το συναινετικό κλίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε πολύ λίγο, ενώ δήλωσε "κουρασμένος" από τη στάση της ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι "ο κ. Σαμαράς ήρθε μετανιωμένος για τη δήλωση που έκανε πριν λίγες ώρες" και συμπλήρωσε ότι ελπίζει και εύχεται οι βουλευτές της ΝΔ να
Keywords
Τυχαία Θέματα