Μυτιληνη: 10.000 προσφυγες εφυγαν απο τη δευτερα, αλλα καθε μερα φτανουν αλλοι 4.000...

21:31 10/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε ...
η υπηρεσιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν, σε λιγότερο από 24 ώρες, 17.500 μετανάστες στο νησί.

Η καταγραφή έγινε σε 50 σημεία καταγραφής των μεταναστών στο γήπεδο του νησιού και σε άλλα σημεία, ενώ πάνω από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει από τη Δευτέρα. Άλλωστε, αυξήθηκαν τα έκτακτα δρομολόγια στο νησί, καθώς πλέον από ένα περίπου
σε καθημερινή βάση, υπάρχουν τρία και το πλοίο της γραμμής.

Ωστόσο, με περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες να καταφτάνουν κάθε μέρα στο νησί, είναι ανάγκη για περισσότερα μέτρα, όπως δήλωσε χθες στο protothema.gr η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Οι μετανάστες πέφτουν στη θάλασσα ανακουφισμένοι, φτάνοντας στις ελληνικές ακτές

Σύμφωνα με την κυρία Καλογήρου, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αποσυμφόρηση μετά τις αποφάσεις που πήρε η κυρία Θάνου, ωστόσο, υπάρχει μια συνεχόμενη ροή μεταναστών που φτάνουν στο νησί γι' αυτό και, όπως τόνισε, πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως όλοι οι πόροι.

Ενας Αφγανός μετανάστης προσεύχεται λίγο μετά την άφιξή του στη Μυτιλήνη

Άλλωστε, όπως τονίζει σε σημερινό της ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τα κύματα μεταναστών που καταφθάνουν στο νησί, σημειώνοντας πως σε καθημερινό επίπεδο πάνω από 4.000 άτομα φτάνουν στις ακτές της Μυτιλήνης, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Εντατικοποίηση ελέγχων για αισχροκέρδεια σε βάρος προσφύγων

Εν τω μεταξύ, και στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων στη Μυτιλήνη, από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και του ΣΔΟΕ.

Αφορμή αποτέλεσε έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, σχετικά με παρατηρούμενα φαινόμενα αθέμιτης κερδοσκοπίας σε περιοχές υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, ενώ προηγήθηκε επικοινωνία του γενικού γραμματέα με τις τοπικές Αρχές. Εφόσον διαπιστωθεί εκτεταμένη παραβατικότητα, εξετάζεται η δυνατότητα να επιβληθούν έλεγχοι τιμών σε βασικά είδη και υπηρεσίες διαβίωσης για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Βίντεο: Οι αναρχικοί καλωσορίζουν τους πρόσφυγες
Την ίδια ώρα, η τοπική ιστοσελίδα lesvosnet.gr μεταδίδει ένα βίντεο του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή και φωτογράφου, Ross Domoney, ο οποίος κατέγραψε την υποδοχή των προσφύγων στη Μυτιλήνη από τους αναρχικούς της πόλης.

«Mετά την αστυνομία που επιτέθηκε μαζί με τους φασίστες στους πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μια στιγμή αλληλεγγύης εμφανίζεται», έγραψε ο Domoney, «ανεβάζοντας » το βίντεο στο Vimeo.
Keywords
Τυχαία Θέματα