Μετρα τονωσης της αναπτυξης εγκρινei την πεμπτη η... εκτ

08:43 3/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Σημαντικά μέτρα αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που πλανάται πάνω από την...
Ευρωζώνη. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ΕΚΤ είναι να τροφοδοτήσει με πιστώσεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αποσκοπώντας στην αναθέρμανση της οικονομίας. Ειδικότερα και
σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, που επικαλείται πηγές της ΕΚΤ, το διευθυντήριο θα εγκρίνει την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο0,25%, στο 0,15% ή 0,10%.

Μάλιστα φαίνεται ότι για τις τράπεζες εκείνες που "παρκάρουν" τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα διασφαλίσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, εφόσον δεσμευθούν ότι θα προωθήσουν τις πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από το εν λόγω πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον Νότο δεν αποκλείονται οι τράπεζες άλλων χωρών. Ωστόσο, στον Βορρά το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, με δεδομένο ότι εκεί η ρευστότητα είναι υψηλή.Πάντως οι Ελληνικές τράπεζες κρατούν ακόμα τις κάνουλες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κλειστές κάνοντας τα πράγματα δυσκολότερα στον Ελληνικό τραπεζικό χώρο...με τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων...ακόμα δυσκολότερες.
Keywords
Τυχαία Θέματα