ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ 4ΜΗΝΟ

10:27 24/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις στο τετράμηνο του έτους, με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση 1,86 δισ. ευρώ (σε σχέση με τον στόχο του τετραμήνου), τις πρωτογενείς δαπάνες να εκτοξεύονται στα 16,7 δισ. ευρώ...
και το δημόσιο χρέος να φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 354 δισ. ευρώ.
Οι ανωτέρω εξελίξεις έχουν οδηγήσει στον εκτροχιασμό του ελλείμματος το οποίο διαμορφώνεται στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου στα 7,246 δισ. ευρώ δηλαδή
αυξημένο κατά 13,7% σε σχέση με το έλλειμμα του τετραμήνου του 2010. Σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο το έλλειμμα είναι διογκωμένο κατά 322 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα έσοδα ανήλθαν στα 14,47 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν 16,34 δισ. ευρώ. Συγκριτικά με το περυσινό τετράμηνο τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση 9,1%.
Η υστέρηση που παρατηρείται οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν εισπραχθεί περί τα 2,78 δισ. ευρώ, ενώ φέτος έχουν εισπραχθεί 771 εκατ. λιγότερα δηλαδή 2,017 δισ. ευρώ. Επίσης από τον ΦΠΑ έχουν εισέλθει στον κρατικό κορβανά 6,18 δισ. ευρώ έναντι στόχου τετραμήνου 6,4 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία είσπραξης δημοσίων εσόδων, σε συνδυασμό με την ύφεση που παρατηρείται στην αγορά αλλά και στους κακούς υπολογισμούς που είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού οδήγησε στην υστέρηση που καταγράφουν στο τετράμηνο τα δημόσια έσοδα. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες δεδομένου ότι στις εφορίες συνεχίζεται η «λευκή απεργία» των εφοριακών, ενώ η αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις προδικάζουν νέα σκληρά μέτρα με αυξήσεις φόρων και ενδεχομένως απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Στο σκέλος των δαπανών παρατηρείται αύξηση κατά 180 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του τετραμήνου, ενώ όσον αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες καταγράφεται υπέρβαση της τάξης των 499 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό έτος. H αύξηση αυτή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 480 εκατ. ευρώ.
Επιχορηγήσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους το ΙΚΑ απορρόφησε το 56% της κρατικής επιχορήγησης, ενώ το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών το 63%. Η εξέλιξη αυτή πιθανόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιχορήγηση των δύο ανωτέρω ταμείων, από τα ποσά που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Επίσης παρατηρείται βραδεία επιχορήγηση των φορέων του Δημοσίου. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει αποδεσμευτεί το 15,9% των επιχορηγήσεων, ενώ οι προμηθευτές του Δημοσίου φαίνεται να πληρώνονται με το σταγονόμετρο, καθώς στο πρώτο τρίμηνο έχουν πληρωθεί προμήθειες
Keywords
μειωση, αυξηση, αυξηση, μειωση, χρεος, οφείλεται, ΦΠΑ, απεργια, καλοκαιρι, νέα, ικα, προυπολογισμος, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, αυξηση φπα, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 7 απριλιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, οαεε, απεργια 1 δεκεμβριου, οφειλετες δημοσιου, υφεση, αγορα, αδυναμια, γινει, διαστημα, δημοσιο, ευρω, εξελιξη, ετος, εφοριες, κρατικο, μηνες, οφείλεται, συγκεκριμενα, συνταξη
Τυχαία Θέματα