''μεγαλυτερο το ρισκο της μη αναληψης δρασησ''...

09:49 10/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Μία στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να αποτραπεί, μόνο αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ παρέδιδε όλο το χημικό του οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα ...
μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα πως ο Σύρος πρόεδρος δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο ο Κέρι ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ή να προσφερθεί να κάνει η κυβέρνηση του Άσαντ για να σταματήσει μια διεθνή επίθεση.
Η απάντησή του ήταν η εξής: «Βέβαια, θα μπορούσε να παραδώσει ως
και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταμέτρηση (του οπλοστασίου), αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό».
Όπως ανέφερε, «τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρά και το ερώτημα για όλους μας είναι "τι θα κάνουμε γι' αυτό;". Θα γυρίσουμε τις πλάτες μας; [...] Το ρίσκο της μη ανάληψης δράσης είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της ανάληψης δράσης».
Ο Κέρι είπε εξάλλου ότι τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας έχουν μόνον ο πρόεδρος Άσαντ, ο αδελφός του Μάχερ αλ Άσαντ κι ένας στρατηγός των συριακών τακτικών ένοπλων δυνάμεων, τον οποίο δεν κατονόμασε.
«Τα χημικά όπλα στη Συρία ελέγχονται πολύ στενά από το καθεστώς του Άσαντ. Είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο αδελφός του, κι ένας στρατηγός οι τρεις άνθρωποι οι οποίοι ελέγχουν κάθε κίνηση και χρήση των χημικών όπλων», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Αλλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το καθεστώς Άσαντ είναι το καθεστώς Άσαντ, και το καθεστώς εκδίδει διαταγές και έχουμε (καταγράψει) υψηλόβαθμα (στελέχη) του καθεστώτος να δίνουν τις διαταγές αυτές και να κάνουν τις προετοιμασίες αυτές [. . .]», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου, ο Κέρι τόνισε ότι η σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, παρά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον του συριακού καθεστώτος.
«Ρητορικό επιχείρημα»
Σε διευκρινιστική ανακοίνωσή για τις δηλώσεις του κ. Κέρι, εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «ο υπουργός Κέρι αναφέρθηκε ρητορικά στο ενδεχόμενο παράδοσης των χημικών όπλων από πλευράς Άσαντ, στις ελάχιστες πιθανότητες ο Σύρος πρόεδρος να παραδώσει χημικά όπλα τα οποία αρνείται ότι χρησιμοποίησε».
Η άποψη του κ. Κέρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου, είναι πως «ο συγκεκριμένος κτηνώδης δικτάτορας, ο οποίος συνηθίζει να παίζει κρυφτό με τα γεγονότα δεν μπορεί να γίνει πιστευτός σε ό,τι αφορά την παράδοση χημικών όπλων, αλλιώς θα είχε πράξει κάτι τέτοιο πολύ νωρίτερα».
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα