"μεγαλος αδελφοσ" στη συνταγογραφηση

11:02 14/8/2012 - Πηγή: Fimotro

«Εργαλείο» για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου θα πρέπει να κλείσει στα 2,88 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, αναμένεται να αποτελέσει για το υπουργείο Υγείας το νέο σύστημα...
παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Με το νέο σύστημα, ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο όλες τις συνταγές που συνταγογραφούνται, αλλά και πόσο κοστίζουν. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο Οργανισμός είχε
κάθε δύο μήνες ενημέρωση για τις συνταγές που συνταγογραφούνται και εκτελούνται.
Στοιχεία
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του συστήματος, παρόντος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του. Ενδεικτικά, οι συνταγές που συνταγογραφήθηκαν την περασμένη Παρασκευή ανήλθαν σε 272.000, ενώ ανά εβδομάδα φθάνουν τις 1.200.000. Καθημερινά, υπολογίζεται ότι εξυπηρετούνται περί τους 350.000 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από φαρμακεία και νοσοκομεία.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που θα γνωρίζει ο Οργανισμός μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο αριθμός των συνταγών που συνταγογραφούνται, το μέσο κόστος ανά συνταγή, το φαρμακείο που εκτελούνται, η δαπάνη που προκαλεί κάθε γιατρός και συνεπώς ποιος γιατρός υπερβαίνει το μέσο όριο των επισκέψεων. «Επανασχεδιάζουμε τον ΕΟΠΥΥ του 2020, χτίζοντας γερές βάσεις στον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της Ευρώπης. Η παρακολούθηση της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Για να το επιτύχουμε αυτό, δεν δαπανήσαμε ούτε ένα ευρώ» τόνισε ο κ. Σαλμάς, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του συστήματος.
Σημειώνεται ότι αν και βάσει του Μνημονίου η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να είναι 2,88 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, εν τούτοις το πρώτο τετράμηνο του έτους παρουσίασε υπέρβαση κατά 156,2 εκατ. ευρώ.
Κινητοποιήσεις
Κρίσιμο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα για το μέλλον των κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας. Αύριο, εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας για την εξόφληση του ποσού των 10 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά στις αμοιβές τους για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο του 2012. Εάν η προθεσμία περάσει άπρακτη, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε προειδοποιητική επίσχεση εργασίας από τις 20 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου απειλούν οι φαρμακοποιοί. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει στείλει «τελεσίγραφο» για εξόφληση έως τις 25 Αυγούστου ποσού ύψους 232 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα