Μεχρι τα μεσα ιανουαριου το νομοσχεδιο για την περικοπη των επικουρικων συνταξεων

Να αναβάλει προσωρινά την κατάθεση νομοσχεδίου για την περικοπή επικουρικών συντάξεων αποφάσισε η κυβέρνηση. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί έως τα μέσα Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από...
τους υπουργούς του να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πάντως, οι περικοπές, όποτε κι αν αποφασιστούν, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η
Ιανουαρίου 2012.
Μετά το κατηγορηματικό «όχι» της ΝΔ να στηρίξει το μέτρο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προσήλθε στη συνεδρίαση λέγοντας ότι φέρνει προτάσεις προς συζήτηση και όχι νομοσχέδιο, ενώ είπε ότι η τελική απόφαση, για την οποία απαιτείται η έγκριση της τρόικας, μπορεί να καθυστερήσει έναν με δύο μήνες.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, ο οποίος είπε ότι πρέπει πρώτα να δούμε τις αναλογιστικές μελέτες και μετά να λάβουμε αποφάσεις.

«Η συζήτηση τώρα αρχίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΝΔ -ο αρμόδιος τομέαρχης Ν.Νικολόπουλος ζήτησε και την παραίτηση του κ. Κουτρουμάνη- φαίνεται πως η κυβέρνηση διάλεγει τον δρόμο του συμβιβασμού, προκειμένου να μην υπάρξει ρήγμα.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η δέσμευση για τις περικοπές των επικουρικών προκύπτει τόσο από το μνημόνιο όσο και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε τις τελευταίες ημέρες, σε συνεννόηση με την τρόικα, να διασφαλίσει μια περίοδο δύο έως τριών μηνών, έως ότου κατατεθεί και ψηφισθεί το σχετικό νομοσσχέδιο.

Από κομματικές πηγές του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται η εκτίμηση ότι στις προθέσεις της ΝΔ πιθανώς να συμπεριλαμβάνεται και η πρόκληση ενδοκυβερνητικής κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα