Με 25 εκατ. δολαρια ανισχυεται η ''αποστολη'' απο τη διεθνη οργανωση iocc...

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα λαμβάνει...
περίπου 5 εκατ. δολάρια κατ' έτος για την επόμενη πενταετία από την διεθνή οργάνωση IOCC (International Orthodox Christian Charities) προκειμένου να συνεχίσει τα προγράμματα βοήθειας και ανακούφισης των ελληνικών οικογενειών που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία, καθώς και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Η πρόσφατη επίσκεψη του Κωνσταντίνου «Dean» Τριανταφύλλου, του διευθυντή του IOCC στην Ελλάδα,
επισφράγισε την επέκταση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς της ελληνικής και της διεθνούς ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», κ. Κωστής Δήμτσας, «η απόφαση του IOCC να εντάξει την Ελλάδα στον πενταετή σχεδιασμό του είναι μια επιτυχία για εμάς, διότι έτσι εξασφαλίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο IOCC έχει ενισχύσει την Ελλάδα με περίπου 20 εκ. δολάρια τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ για τα επόμενα πέντε, σύμφωνα με την εκτίμησή μας, η ετήσια δόση από τον IOCC προς την «Αποστολή» θα είναι της τάξης των 5 εκ. δολαρίων».

Ο κ. Δήμτσας εξήγησε ότι, κατόπιν της έκρηξης του προσφυγικού ζητήματος, το σχέδιο δράσης της «Αποστολής» θέτει πλέον δύο στόχους: Τη συνέχιση των προσπαθειών ανακούφισης των ελληνικών οικογενειών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και τη συμβολή στην άμβλυνση του τεράστιου προβλήματος των προσφύγων στη νησιωτική μεθόριο του Αιγαίου. Η «Αποστολή» έχει ήδη ανοίξει γραφεία σε Κω, Σάμο και Χίο και παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες σε συντονισμό με το κράτος και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Ως δείγμα της κλίμακας στην οποία λειτουργεί η «Αποστολή», ο κ. Δήμτσας ανέφερε ότι «μόνο το 2014 ικανοποιήσαμε 2.230.715 αιτήματα συνανθρώπων μας που ζήτησαν τη βοήθεια της 'Αποστολής'. Σε μηνιαία βάση βοηθούμε περισσότερες από 15.000 ελληνικές οικογένειες. Λόγω της κρίσης, κάθε άτομο μπορεί να έχει πολλαπλές ανάγκες (τροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.λπ). Επίσης, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε τη φιλοσοφία του IOCC, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τουλάχιστον το 30% της αρωγής που προσφέρουμε από παθητική φιλανθρωπία σε ενεργητική και αναπτυξιακή, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία. Όταν, λόγου χάριν, μια οικογένεια διαθέτει κάρτα για προμήθεια νωπών προϊόντων από τα συνεργαζόμενα σούπερ-μάρκετ, αντί να εξαρτάται από την παροχή ενός πακέτου τροφίμων, με κάποιον έμμεσο τρόπο τα χρήματα επιστρέφονται στην αγορά. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τους 24 συνεταιρισμούς νέων αγροτών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, κατ' αρχήν πιλοτικά, έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης από την 'Αποστολή'».

Η πολύ σημαντική οικονομική συνδρομή που θα εξακολουθήσει να λαμβάνει η «Αποστολή» από τον IOCC περιλαμβάνει τα προγράμματα σίτισης, υγείας, την υποστήριξη δομών, την εκπαίδευση, το προσφυγικό καθώς και τις υπόλοιπες δράσεις του οργανισμού. Η «Αποστολή», η οποία ιδρύθηκε το 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με εθνική και διεθνή εμβέλεια, συμπαρίσταται έμπρακτα και άμεσα στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.

Η «Αποστολή» έχει εντάξει στα προγράμματα σίτισης άπορους, άστεγους, πολύτεκνους, μαθητές, παρέχει φρέσκα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, φροντίζει για τη λειτουργία 6 κοινωνικών παντοπωλείων στην Αθήνα και άλλων 2 στην επαρχία. Παρέχει ιατροφαρμακευτική βοήθεια μέσω ιατρείων και κοινωνικών φαρμακείων, αλλά και δια των μονάδων ψυχικής υγείας. Έμφαση δίνεται επίσης στην εκπαίδευση παιδιών και νέων, καθώς και στην βοήθεια ατόμων της τρίτης ηλικίας. Επιπλέον αυτών, η «Αποστολή» παρέχει στήριξη σε φυλακισμένους, πετρέλαιο θέρμανσης σε κοινωφελή ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας κ.α.

Πιο συγκεκριμένα και ειδικά σε ό,τι αφορά στη σίτιση, η «Αποστολή» μοιράζει καθημερινά 10.000 μερίδες φαγητού μέσω των 78 ενοριακών κέντρων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Υπολογίζεται ότι το 2014 επωφελήθηκαν συνολικά 1.825.250 άτομα. Στο ίδιο διάστημα διανεμήθηκαν 27.641 δέματα (392.502 κιλά τρόφιμα) για την κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών σε 110.564 άτομα. Ως προς τις δράσεις υγείας, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς συγκεντρώθηκαν 1.200.000 φάρμακα, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Σκάι.

Η επείγουσα ανταπόκριση της «Αποστολής» στο προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα που βρίσκεται σε έξαρση τους τελευταίους μήνες, περιλαμβάνει από έργα επισκευής και αποκατάστασης δομών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε Σάμο και Χίο, προσφορά φορητών μονάδων υγιεινής (ντους, τουαλέτες) σε Σάμο-Χίο-Κω, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων αλλά και μη διατροφικών ειδών. Από τον Ιούνιο του 2015 έως το τέλος Σεπτεμβρίου η «Αποστολή» έχει παράσχει 32.000 μερίδες ζεστού φαγητού για τη σίτιση προσφύγων/μεταναστών στα κέντρα κράτησης Χίου και Σάμου για μία και δύο εβδομάδες αντίστοιχα, 300 υποστρώματα, 800 υπνόσακους, 1.000 λίτρα απολυμαντικών και ειδών καθαριότητας, 1.705 πακέτα προσωπικής υγιεινής για ενήλικες και βρέφη, 200 πακέτα ζωγραφικής και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά σχολικής ηλικίας από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Έως τον Φεβρουάριο του 2016 προβλέπεται ότι η «Αποστολή» θα προσφέρει στους πρόσφυγες 3.500 συσκευασίες πόσιμου νερού, 7.000 πακέτα με τρόφιμα επιβίωσης, 2.010 πακέτα προσωπικής υγιεινής για βρέφη, 3.000 υπνόσακους, 1.000 σκηνές 2 ατόμων, 300 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος και 100 μπιμπερό, 12 φορητές τουαλέτες και ντουζιέρες, 2 δεξαμενές νερού χωρητικότητας 10.000 λίτρων για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων και των διερχομένων προσφύγων κ.α.

Ο «άγγελος» του IOCC, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου

Ιθύνων νους και ψυχή του οργανισμού IOCC τα τελευταία 17 χρόνια είναι ο, τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανός, κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου. Γιος ενός διακεκριμένου στελέχους της ορθόδοξης ιεραρχίας στις ΗΠΑ, ο «Dean» είναι ένας άνθρωπος που καλείται να υλοποιήσει με απολύτως διαυγή και συστηματικό τρόπο τη φιλανθρωπική βούληση της Εκκλησίας. Εάν λάβει κάποιος υπόψιν ότι ο IOCC δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, σε τέσσερις ηπείορους και από το 1992, όταν και ιδρύθηκε, έως σήμερα έχει διαθέσει 534 εκ. δολάρια, γίνεται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος της ευθύνης που φέρει ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

«Εμείς στον IOCC δεν είμαστε μια ΜΚΟ ή ένας εξωτερικός οργανισμός. Είμαστε όργανο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν κάνουμε τίποτα έξω από αυτήν. Και υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση του IOCC με την Ελλάδα -όχι μόνο επειδή εγώ είμαι Έλληνας: Η βοήθεια που παρέχουμε τώρα που η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, είναι κάτι σαν ανταπόδοση. Στην αρχή της δεκαετίας του '90, στον πόλεμο της Βοσνίας, θυμάμαι τα φορτηγά που έρχονταν κάθε μέρα από την Ελλάδα, γεμάτα με τα εφόδια που έστελνε ο λαός».

Ο κ. Τριανταφύλλου αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, άκουσε την εξής παράκληση: «Ο Μακαριώτατος μου ζήτησε να βοηθήσουμε τον κόσμο με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Και αυτό για εμένα είναι μια εντολή, ένας απαράβατος όρος. Είδα στα μάτια του κ. Ιερώνυμου την συμπόνια και το αληθινό ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ελλάδα».

Στη διάρκεια της μακράς θητείας του ως διευθυντή του IOCC ο Τεξανός «Dean» Τριανταφύλλου έχει γίνει αυτόπτης μάρτυρας των μεγαλύτερων τραγωδιών που έχουν συμβεί στον πλανήτη, ακριβώς διότι ο ρόλος του είναι να οργανώσει την αποτελεσματική παροχή βοήθειας σε θύματα πολέμου και λοιπών καταστροφών. Τον έχουν σημαδέψει με όπλα, έχει κινδυνεύσει σε εμπόλεμες ζώνες, έχει διέλθει από περισσότερα μπλόκα σε συνοριακές γραμμές από όσα μπορεί να θυμηθεί. «Διαχειριζόμαστε πολύ μεγάλα ποσά και απευθυνόμαστε σε μεγάλες μάζες ανθρώπων» λέει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ο IOCC είναι ένας τεράστιος οργανισμός, που βασίζεται σε ιδιωτικές δωρεές, αλλά και σε κονδύλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της ΕΕ καθώς και διαφόρων κρατών της Ευρώπης».

Παρά την μεγάλη εμπειρία του και την απευθείας έκθεσή του στον πόνο και την δυστυχία, ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου συγκινείται κάθε φορά που ακούει την στερεότυπη ερώτηση «ποιες ήταν οι πιο τραγικές σκηνές στις οποίες υπήρξες αυτόπτης μάρτυρας;» Η πρώτη που έρχεται στο μυαλό του είναι μια εικόνα από τη Βοσνία, όταν παρέστη στην κηδεία ενός ιερωμένου: «1994, στην καρδιά του πολέμου, σε ένα μέρος όπου υπήρχαν διάφορες θρησκευτικές ομάδες, μουσουλμάνοι, Σέρβοι κ.λπ. Ζήτησαν τη βοήθειά μας για την διανομή της βοήθειας. Την ημέρα που φτάσαμε, γινόταν η κηδεία ενός ιερέα. Και όχι μόνο, καθώς υπήρχαν 17 ακόμη πτώματα. Η σορός του παπά ήταν μέσα στην εκκλησία, τα 17 φέρετρα απ' έξω. Αλλά δεν είχε διαφορά, γιατί ο ναός δεν είχε σκεπή, είχε καταστραφεί. Κοίταξα ψηλά και είδα στον άμβωνα ένα παιδί, ένα παπαδάκι, ενώ από πάνω του είχε γείρει ο σταυρός της εκκλησίας και σκέπαζε το μικρό αγόρι. Για εμένα εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να έθαβα τον δικό μου πατέρα. Ήταν πραγματικά κάτι πολύ λυπηρό».

Το δεύτερο επεισόδιο που έχει σημαδέψει τον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου συνέβη στην Ελλάδα: «Συνήθως δεν είμαι ο πρώτος που σπεύδει επί τόπου, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, τον Αύγουστο του 2007, έφυγα αμέσως για την Πελοπόννησο, λόγω των σχέσεών μου με την Εκκλησία της Ελλάδας κ.λπ. Έφτασα και είδα την απόλυτη καταστροφή, την ερήμωση -μου θύμισε τη Βοσνία. Η εικόνα με διέλυσε, ήταν εξίσου ισοπεδωτική με ένα πεδίο μάχης μετά από τις συγκρούσεις. Θυμάμαι ότι βρέθηκα στην Αρτέμιδα, ένα χωριό της Ηλείας που χτυπήθηκε από μια φοβερή τραγωδία, στους νεκρούς του υπήρχε μια οικογένεια, παιδιά. Παντού τριγύρω υπήρχε μόνο στάχτη, είχαν καεί τα πάντα. Στεκόμουν στην πλατεία του χωριού και δίπλα μου ήταν ο παπάς της περιοχής. Ξαφνικά διέκρινα, κάπου μακριά στον ορίζοντα, ένα μικρό κομμάτι γης που δεν είχε καεί, που είχε γλυτώσει και ξεχώριζε μέσα στο μαύρο σαν τις ταινίες που αφήνουν ένα σημείο έγχρωμο, ενώ όλο το υπόλοιπο πλάνο είναι ασπρόμαυρο. Τα ελληνικά μου είναι υποτυπώδη, εκείνη τη στιγμή όμως, αυθόρμητα, είπα τη λέξη 'ζωή'. Ναι υπήρχε ζωή, υπήρχε ελπίδα, ακόμη και μέσα σε εκείνη την τρομερή καταστροφή. Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής για εμένα, με έκανε να δεθώ ακόμη περισσότερο με τον IOCC. Ήταν το 'δεύτε λάβετε φως' κατά κάποιο τρόπο. Πάντα έτσι γίνεται, οι άνθρωποι βρίσκουν τη δύναμη να ξανασηκωθούν. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει και με την Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε».
Keywords
πετρελαιο θερμανσης, αθηνα, ελλαδα, φαρμακεια, πετρελαιο, προσφορες, νους, ηπα, μκο, κηδεία, φως, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, μπλοκα αγροτων, οικονομικη κριση, χωρες, εθνικη, ηπα, μκο, οικονομια, προγραμμα, σκαι, ταινιες, αγορα, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, αρτεμιδα, ατομο, εβδομαδες, βοσνια, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερο, δεξαμενες, διαστημα, δυναμη, δειγμα, υπαρχει, εκθεση, εκκλησια, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελπιδα, εργα, εξυπηρετηση, επιτυχια, ερχεται, εταιρια, ετος, ζωη, ζωνες, κηδεία, ιδιο, υπηρχαν, ισχυει, θυμισε, εικονα, κιλα, λειτουργια, μαυρο, μακρια, ματια, μηνες, μικρο, μυαλο, παντα, οικογενεια, ορος, παιδι, παιδια, πεδιο, προβληματα, προγραμματα, ψυχη, συγκεκριμενα, σκηνες, σορος, σουπερ, σιτιση, σχεδιο, φαρμακα, φορα, φορτηγα, κωνσταντινος, αγορι, ελληνικα, εμφαση, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερη σχεση, κομματι, καρδια, κωνσταντινου, ναος, νους, ομαδες, υγειας
Τυχαία Θέματα