Με 153 ψηφους περασε η συγκυβερνηση τη... "διπλη δοκιμασια στην βουλη"

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Ήταν αδιαμφισβήτητα διπλή η δοκιμασία της συγκυβέρνησης στη Βουλή χθες όπου ξεπεράστηκε με μία ακόμα "απώλεια βουλευτή" της ΝΔ.Ο νέος φόρος ακινήτων πέρασε με...
152 ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και με τον Β.Πολύδωρα να υλοποιεί αυτό που από καιρό ήταν
γνωστό: ψήφισε «όχι» καιδιεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.Στην ομιλία του στην Ολομέλεια ένα είχε εκφράσει την αντίθεσή του στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, χαρακτηρίζοντας το νόμο «δήμευση» και τα λογιστικά που τον στηρίζουν «εξακολουθητικά ψευδεπίγραφα».Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε:Β.Πολύδωρας
«Το κρινόμενο ζήτημα δεν ήταν να αντικατασταθεί το χαράτσι από τον φόρο ιδιοκτησίας, αλλά ένα ελαφρύτερο και δικαιότερο σύστημα, που δεν θα ξεκινούσε απ' το χαράτσι ως βάσιν εκτιμήσεως. «Πότε συμφωνήθηκε ότι είναι δεδομένο πως ξεκινάμε με αυτό το κεκτημένο και τώρα προχωρούμε αλλιώς; Ακόμα και το πώς θα εισπραχθεί ο φόρος, αν θα είναι από τον έφορο ή τη ΔΕΗ, είναι δευτερεύον, όπως και η ονομασία του. Το πρωτεύον είναι το βαρύ και δυσβάστακτο φορολογικό κτύπημα στον ελληνικό λαό και Έλληνα ιδιοκτήτη που πνέει τα λοίσθια» σημείωσε ο κ. Πολύδωρας.

«Είναι δήμευση. Τον αγριεύεις τον ιδιοκτήτη του βράχου. Τον βράχο τον έσκαψε με τα νύχια του. Δεν έχει συμβόλαιο, αλλά υπογραφή αίματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔΑμφισβητώντας την επιχειρηματολογία του κόμματός του, ότι αντίστοιχοι φόροι υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ο κος Πολύδωρας χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «φόρο χωρών τελουσών υπό κατοχήν» - και υποστήριξε πως τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν από τη φορολογία των off shore εταιρειών. Με βάση τις μέχρι στιγμής βεβαιώσεις φόρων σε υπεράκτιες εταιρείες, ο κ. Πολύδωρας υπολόγισε πως «στο σύνολο των 6.500 εταιρειών βγαίνουν δυνητικά 8 δισ.».

«Γιατί δεν εκτιμάται αυτό; Γιατί δεν συνυπολογίζεται η λίστα Λαγκάρντ; Οι καντάδες στη Σιγκαπούρη, οι εξαγωγείς εμβασμάτων; Τι είδους οικονομική πολιτική είναι αυτή που μου ζητάτε να ψηφίσω - βρήκαμε υποζύγιο που λέγεται λαός και τον πατάμε στο λαιμό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου; Οι αγώνες μου για τη μεσαία τάξη.Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Πολύδωρας με άρθρο του είχε ταχθεί κατά της φορολογίας στα αγροτεμάχια, λέγοντας ότι «επιχειρούν τώρα να τα δημεύσουν μέσω της φορολογίας, μολονότι κάτι τέτοιο είναι προδήλως αντισυνταγματικό».Τότε, είχε κάνει εκτενή αναφορά στη σχέση των Ελλήνων με τη γη, σημειώνοντας ότι «τα χωράφια των Ελλήνων δεν είναι φορολογητέα ύλη. Είναι συστατικό ζωής. Του Έλληνα. Και απόδειξη της ιστορικής επιβίωσής του».Σε αμφισβήτηση οι επιλογές του Βενιζέλου από επτά μέλη της Κεντρικής Πολιτικής επιτροπήςΣε αμφισβήτηση θέτουν τις βασικές επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επτά μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, τα οποία έστειλαν επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο το Σάββατο, εν όψει της συνεδρίασης του οργάνου την Κυριακή. Ζητούν μάλιστα την απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση.
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη το Σάββατο και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα της Πρωτοβουλίας των «58» και η σχέση του ΠΑΣΟΚ με αυτήν, αλλά και η πρόσφατη επιστολή των «11» για άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.
Στη συνεδρίαση ετέθη και το θέμα της συνεργασίας με τους «58», το οποίο επίσης διχάζει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στο μυαλό του τη διάλυση του κόμματος, ούτε να εγκαταλείψει το όνομα και τα σύμβολα, αλλά τη συμπόρευση όσων ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.Ωστόσο κάποιοι έθεσαν ζήτημα για το ερωτηματολόγιο των «58» και ειδικά για την ερώτηση αν είναι προτιμότερη η ονομασία Ελιά, Δημοκρατική Παράταξη ή Κεντροαριστερά.
«Γιατί βάζουν αυτό το ερώτημα; Για Ελιά δεν κουβεντιάζουμε τόσο καιρό;» ρώτησαν αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.Ο Κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι αν πράγματι υπάρχει πιθανότητα να κατέβει το ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να έχει λόγο σε αυτό και η βάση του κόμματος.
Ο κ. Βενιζέλος, εξήγησε ότι είναι γνωστό το πλαίσιο της πρότασης του για την Κεντροαριστερά και ότι αν σκόπευε να αλλάξει το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος είχε ευκαιρίες να το κάνει νωρίτερα.
Η δεύτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση
Λίγες ώρες αργότερα η συγκυβέρνηση πέρασε και τη δεύτερη δοκιμασία στην Ολομέλεια, όπου διεξήχθη νέα ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα που αφορούν στα πρόστιμα για τους οφειλέτες στο Δημόσιο.Συγκεκριμένα, με 152 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά (επί συνόλου 293 παρόντων) ψηφίστηκαν τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα υπόλοιπα άρθρα του για τα οποία δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία.
Ο υπουργός Οικονομικών με δύο παρεμβάσεις από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις βελτιώσεις που έγιναν στο ζήτημα των προστίμων, ενώ στη δεύτερη παρέμβασή του εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στουρνάρας: Sui generis διανοητής ο κ. Τσίπρας
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2014 η Βουλή θα καταπιαστεί με λιγότερο επώδυνα θέματα και περισσότερο με θέματα για την ελάφρυνση του χρέους, την επαύριο της κρίσης, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με το μέλλον του τόπου και τόνισε σχετικά:Γάννης Στουρνάρας
«Ο κ. Τσίπρας είναι μια sui generis περίπτωση διανόησης, δηλαδή πιστεύει στη δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό» σημείωσε.
Όπως τόνισε, διακηρύσσει την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά, σύμφωνα με τις προτάσεις του, ένας πολίτης με ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ και καταθέσεις 200.000 ευρώ, πρέπει να τύχει της ίδιας προστασίας με έναν άνεργο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο για το δυαράκι που έχει πάρει στη Δραπετσώνα.
«Λέει ότι δεν θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά συγχρόνως γυρνά και λέει προς τους πολίτες της Ευρώπης εγώ δεν θα πληρώσω τα δάνεια που μας χορηγήσατε με τον τσαμπουκά γιατί είναι επαχθή ή θα ορίσω εγώ μονομερώς τους όρους με τους οποίους θα τα πληρώσω. Δηλαδή νομίζει ότι για πολύ καιρό ακόμη θα πατάει σε δυο βάρκες. Τον πληροφορώ ότι θα πέσει στην θάλασσα.»

Απευθυνόμενος στο Σώμα είπε ότι «αυτές τις μέρες καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό έργο μιας δύσκολης χρονιάς και βρισκόμαστε στην τελευταία και πιο δύσκολη στροφή».
«Κάποιοι σήκωσαν τα βάρη δύσκολων αποφάσεων, κάποιοι όμως επαναπαύτηκαν στην πιο προνομιακή δουλειά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή την ανακύκλωση, την κινδυνολογία, την καταστροφολογία, την μεμψιμοιρία, τη γκρίνια. Και από προτάσεις 'μηδέν', το απόλυτο μηδέν. Μετά από δύο χρόνια που είμαι εδώ δεν έχω ακούσει ούτε μία δημιουργική πρόταση.»

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2014 η Βουλή θα καταπιαστεί με λιγότερο επώδυνα θέματα και περισσότερο με θέματα για την ελάφρυνση του χρέους, την επαύριο της κρίσης, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με το μέλλον του τόπου.
Keywords
Τυχαία Θέματα