Μαλι: γαλλικες και αφρικανικες δυναμεις ελεγχουν πλεον την «καμπη του νιγηρα»

13:11 28/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Γάλλοι και μαλινέζοι στρατιώτες ελέγχουν τις προσβάσεις προς το αεροδρόμιο και την πόλη του Τιμπουκτού, στο βόρειο Μάλι, έπειτα από χερσαία και αεροπορική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας και του Μαλί. Οι γαλλικές και οι αφρικανικές δυνάμεις... ελέγχουν πλέον την "Καμπή του Νίγηρα", τη ζώνη ανάμεσα στα δύο προπύργια των ισλαμιστών, το Τιμπουκτού και το Γκάο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ.

Η
επιχείρηση για τον έλεγχο της "Καμπής του Νίγηρα", με τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων της Γαλλίας και του Μάλι, με την υποστήριξη της γαλλικής αεροπορίας, διήρκεσε συνολικά 48 ώρες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν συνάντησαν αντίσταση.
Πηγή των στρατιωτικών δυνάμεων του Μάλι διευκρίνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν βρίσκονται ακόμη στο κέντρο του Τιμπουκτού, από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών, αφού διέπραξαν θηριωδίες κατά του πληθυσμού και προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές.
Το Τιμπουκτού, μεγάλο κέντρο της ισλαμικής διανόησης, πνευματική πρωτεύουσα του ισλάμ στην Αφρική και πλούσια πόλη-σταθμός των καραβανιών που διέσχιζαν τη Σαχάρα, έπεσε στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων τον Ιούνιο 2012, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο όνομα της στενής ερμηνείας της σαρία που ακολουθούν.
Η πόλη είναι γνωστή για την πληθώρα πολύτιμων χειρογράφων που φιλοξενεί, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται στα προ-ισλαμικά χρόνια.
"Οι ισλαμιστές προκάλεσαν καταστροφές πριν εγκαταλείψουν την πόλη. Εκαψαν σπίτια και χειρόγραφα" και διέπραξαν θηριωδίες κατά του πληθυσμού, σύμφωνα με πηγή των στρατιωτικών δυνάμεων του Μάλι.
Το Σάββατο, η πόλη Γκάο κατελήφθη έπειτα από θεαματική επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίες έθεσαν προηγουμένως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης και μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα.
Μετά το Γκάο και το Τιμπουκτού, τα βλέμματα στρέφονται προς το Κιντάλ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Μάλι και προπύργιο των ισλαμιστών της οργάνωσης Ανσαρ Ντιν.
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μάλι, οι ηγέτες της Ανσαρ Ντιν και της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) έχουν καταφύγει στα βουνά του Κιντάλ, όπου θέσεις των ισλαμιστών βομβαρδίσθηκαν το Σάββατο από γαλλικά αεροσκάφη.
Keywords
Τυχαία Θέματα