Κυπρος: καλυφθηκαν οι χρηματοδοτικες αναγκεσ- κανενα ενδεχομενο στασης πληρωμων


Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες και δεν τίθεται κανένα ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών Κύπρου διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών... «Σε σχέση με δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο για επικείμενη στάση πληρωμών από την Κυπριακή Δημοκρατία, το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες και δεν υπάρχει
τέτοιο ενδεχόμενο».

Η κυβέρνηση απέτρεψε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών όταν ύστερα από ένα θρίλερ που ξεκίνησε από νωρίς χθες το απόγευμα και παρατάθηκε μέχρι τις βραδινές ώρες η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού αποφάσισε να παραχωρήσει δάνειο 100 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για ενεργοποίηση ανάλογου δανείου και από το Ταμείο Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, ενώ 38 εκατ. ευρώ παραχώρησε και η αρχή Λιμένων, με προοπτική να αυξήσει το ποσό στα 50 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Γιώργος Πιστέντης δήλωσε ότι η παραχώρηση του δανείου στην κυβέρνηση ήταν απόφαση ευθύνης, που λήφθηκε αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις για διασφαλίσεις του ποσού.
Πράξη ευθύνης απέναντι στον τόπο και τους εργαζομένους στην ΑΗΚ, χαρακτήρισε την απόφαση και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τη διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ, όταν απαίτησε επαυξημένες διασφαλίσεις για το δάνειο.
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να θίξει τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής, αλλά προσέθεσε: «Οι εγγυήσεις που προσέφερε η κυβέρνηση ήταν αρκετές για να παραχωρηθεί το δάνειο. Αν εμείς αμφισβητούμε την αξιοπιστία του κράτους πώς αναμένουμε να μας εμπιστευθούν οι χώρες που θα μας δανειοδοτήσουν;» Διερωτήθηκε, επίσης, τι θα έμενε τελικά στα ταμεία συντάξεων αν το κράτος αφηνόταν να οδηγηθεί σε πτώχευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα