"κανεις δεν μπορει να αμφισβητησει την προοδο της ελλαδασ" τονισε ο γ.στουρναρας στο eurogroup

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,«Είναι καθοριστικής σημασίας να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους οι Ελληνες, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε ο... πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών-μελών του ευρώ στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, «χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο προτού λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, αυτό είναι που προέχει».
«Παλεύουμε για την ακεραιότητα της
ευρωζώνης και την ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία είναι φίλη χώρα της Ευρώπης και ειδικά της Γαλλίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή και συνοψίζεται στο ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες από την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και την ευρωζώνη.Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έβαλε τέλος στα περί... σκί λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι προσβλέπει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τους ομολόγους του.Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα έστειλε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, επισημαίνοντας ότι «παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε η Τρόικα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση».Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, υψηλούς τόνους, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει επειγόντως τις εκκρεμότητες σε τέσσερα πεδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ντεϊσελμπλούμ «η Αθήνα, πέρα από τα προαπαιτούμενα (δηλαδή τις αμυντικές βιομηχανίες), θα πρέπει να καλύψει το δημοσιονομικό "κενό" όχι μόνο του 2014 αλλά και του 2015!».Επιπλέον, ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.Πλήρη ενημέρωση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα παράσχουν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας.

Το Eurogrpoup, η συνεδρίαση του οποίου θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα , καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικα. Ωστόσο, θα διαφανεί το εάν ενστερνίζονται τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων το 2014 και όχι οριζόντων παρεμβάσεων, ενώ θα καταδειχθούν και οι προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας σε ζητήματα που άπτονται της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταφέρει την ενόχληση της κυβέρνησης από τις εμπρηστικές παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον «πρωταίτιο» , τον επικεφαλής του Eurogroup Working GroupΑυστριακό Τόμας Βίζερ.Αλλά και οι εκπρόσωποι της τρόικα Πόουλ Τόμσεν , Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ αναμένεται να τονίσουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά δεν υφίσταται χάσμα «μιλίων και δισεκατομμυρίων» που χωρίζουν την Αθήνα από τους δανειστές, όπως είχε διατυπώσει την Τρίτη ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχοςπροκαλώντας την ιδιαίτερη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει το Eurogroup για τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2013, τα οποία είναι καλύτερα πέραν από κάθε προσδοκία, για την σταδιακή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και για τους τρόπους που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,55 του ΑΕΠ το 2014. Οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα επιστρέψουν την Παρασκευή στην Αθήνα , ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραμείνει και για την συνεδρίαση του Ecofin και θα επιστρέψει το Σάββατο. Μάχες του Γιάννη Στουρνάρα λέμε εμείς με σκοπό τον σεβασμό των Ευρωπαίων σε όλα τα επίπεδα!Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με την "ευγένειά του" κέρδισε τις εντυπώσεις εγώ το έχω... ξαναπεί έχουμε τον πιο ευγενή υπουργό όπου με μοναδικό τεχνοκρατικό τρόπο πείθει ένα χάρισμα που μακάρι να είχαν και άλλοι! Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα