'καμια εκκερεμοτητα με την τροικα''...

08:58 3/7/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ;
Ικανοποιημένος απο τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα, ανέφερε, ενώ όπως έκανε γνωστό, υπογράμμισε στους εκπροσώπους των δανειστών πως δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω περικοπών στις δαπάνες
για την Υγεία...

«Η συνάντηση με την τρόικα πήγε πάρα πολύ καλά, ως προς τις προβλεπόμενες πράξεις, δηλαδή τα prior actions που είχαμε, και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα. Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Γεωργιάδης και εκτίμησε πως οι δύο πλευρές εγκαινίασαν μια καλή συνεργασία «για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις».
Σε ερώτηση για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα θα γίνει το claw back αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες». Το σημαντικό, τόνισε, είναι «να σεβόμαστε τα χρήματα του ελληνικού λαού έως και το τελευταίο ευρώ».
Mε τον τρόπο αυτό η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ απέναντι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές θα συγκρατηθεί στα 600 εκατ. ευρώ και ό,τι ποσό ξεπεράσει αυτήν τη δαπάνη, θα πρέπει να επιστραφεί από τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το μέτρο είναι οριζόντιο, αλλά, όπως είπε, αποτελεί μονόδρομο και παράλληλα δεσμεύθηκε για την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ιδιωτικά κέντρα και τις κλινικές.
Στο εξής επίσης, θα μπουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στον τομέα των δαπανων του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Στα προαπαιτούμενα της τρόικας ήταν και η αυστηροποίηση του ποινολογίου στον χώρο της Υγείας, με τον υπουργό να αναφέρει ενδεικτικά ότι με τις νέες ρυθμίσεις ένας γιατρός που θα εντοπίζεται να παίρνει φακελάκι, θα πληρώνει πρόστιμο 50 φορές το ποσό που έλαβε.
Το τρίτο προαπαιτούμενο, που συμφωνήθηκε, είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολα, που ισχύουν από σήμερα, ώστε σε κάθε κατηγορία ασθενειών να δικαιολογούνται συγκεκριμένες διαγνωστικές πράξεις και φάρμακα.
Με δεδομένο ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται εντός στόχων για τη φαρμακευτική δάπανη, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε και πήρε παράταση έως το φθινόπωρο, για το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης γεννοσήμων φαρμάκων, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι κανένα απαραίτητο φάρμακο δεν θα λείψει από τους ασφαλισμένους. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η τρόικα είναι σύμφωνη, ώστε να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα επιτρέπει την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας όλων όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα