Καμερον: βετο στη συνθηκη εαν δεν διασφαλιζονται τα βρετανικα συμφεροντα

18:44 8/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Την απειλεί του βέτο επισείει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε περίπτωση που η νέα συνθήκη της ΕΕ, που προωθούν Γαλλία και Γερμανία, δεν προστατεύει τα βρετανικά συμφέροντα. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Κάμερονανέφερε ότι δεν θα είχε...
κανέναν δισταγμό να ασκήσει βέτο σε μια συνθήκη των «27», εάν αυτή δεν προστατεύει τα συμφέροντα της Βρετανίας. Οιδηλώσεις Κάμερον έγιναν στο Λονδίνο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής των
Βρυξελλών, μετά τις «φωνές» των ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία για την άρνηση του Βερολίνου να παρέχει εγγυήσεις για τη βρετανική οικονομία.

«Θα κανώ το καλύτερο για τη Βρετανία και ελπίζω να να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Αλλά εάν δεν μπορέσω να πάρω αυτό που θέλω, δεν θα έχω κανένα δισταγμό να ασκήσω βέτο σε μια συνθήκη των '27', γιατί δεν πρόκειται να πάω στις Βρυξέλλες και να μην υπερασπιστώ την πατρίδα μου» είπε μιλώντας στο Sky News.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε προειδοποίηση στη Βρετανία να μην επιμείνει σε «εγγυήσεις» και «ειδικά δικαιώματα».

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή συμφωνία» δηλώνει, καλώντας τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες σθεναρής αντίδρασης απέναντι στην κρίση χρέους.

Ισχυρές πιέσεις σε Κάμερον από τους συντηρητικούς Από την άλλη οι συντηρητικοί πολιτικοί στη Βρετανία, πιέζουν το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμεροννα διασφαλίσει πως θα προστατευτεί ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι και η επιστολή 20 βουλευτών των Τόρις στην εφημερίδα Daily Telegraph που δημοσιεύεται σήμερα επισημαίνει ότι «οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν μια σοβαρή απειλή στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας», και προσθέτει ότι «είναι επιτακτικό η κυβέρνηση να δώσει την μάχη από τις δικές μας θέσεις είτε υποστηρίζοντας ένα νέο πρωτόκολλο της ΕΕ είτε την θέσπιση μιας συγκεκριμένης ασφαλιστικής δικλείδας για την Βρετανία».

«Χωρίς ισχυρή δράση η παρούσα πορεία απειλεί σοβαρά τόσο τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία όσο και τα φορολογικά έσοδα», σύμφωνα με την επιστολή.

Οι διενέξεις σχετικά με την Ευρώπη σπάρασσαν σε όλη την κυβερνητική του θητεία το Συντηρητικό κόμματην τελευταία φορά που βρέθηκε στην εξουσία και ο Κάμερον -που αυτοαποκαλείται «ευρωσκεπτικιστής», αλλά θέλει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ- γνωρίζει πολύ καλά πόσο «τοξικό» μπορεί να αποδειχθεί το θέμα για την κυβέρνησή του.
Keywords
Τυχαία Θέματα