Καλιφορνια : enας νεκρος και 400 κτιρια παραδοθηκαν στην πυρινη λαιλαπα...

18:10 14/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 400 σπίτια και επιχειρήσεις έγιναν στάχτη μέσα στην πύρινη κόλαση ...
των τελευταίων ημερών στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έχει ξεσπάσει μία από τις μεγαλύτερες φωτιές των τελευταίων δεκαετιών.

Η φωτιά έχει περάσει μέσα από δεκάδες πόλεις και οικισμούς, αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο. Η απόγνωση στα μάτια των κατοίκων είναι έκδηλη, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται, ενώ οι ίδιοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί,
καθώς στην παρούσα φάση δεν έχει γίνει καταγραφή αγνοούμενων, ή αυτοψία στους χώρους που πέρασε ήδη η φωτιά.

Επισήμως, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός ανθρώπου και η ολοσχερής καταστροφή 400 σπιτιών, δύο συγκροτημάτων με διαμερίσματα και δέκα επιχειρησιακών μονάδων. Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για 81 σπίτια ακόμη τα οποία καταστράφηκαν και θα προστεθούν στον τραγικό απολογισμό. Στην περιοχή Napa Valley, κάηκαν ολόκληρα τετράγωνα με σπίτια, ενώ οι κάτοικοι που έμειναν άστεγοι ξεπερνούν τους χίλιους. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες, τα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και οι ιδιοκτήτες τους αναγνώριζαν ορισμένα από αυτά, από τις μεταλλικές πόρτες που διέθεταν και έμειναν όρθιες ανάμεσα στα αποκαΐδια!

\\

Ο 33χρονος Τζάστιν Γκάλβιν, ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών που τυλίχθηκαν στις φλόγες, κοιτάζει απελπισμένος την καταστροφή και μονολογεί: «Αυτό είναι το σπίτι μου. Ή τουλάχιστον ήταν». Τέσσερις πυροσβέστες υπέστησαν εγκαύματα δευτέρου βαθμού και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην πλησιέστερη νοσοκομειακή μονάδα το Σάββατο το απόγευμα, ενώ παραμένουν κλινήρεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς. «Το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό, διότι οι πυροσβέστες είναι επιφορτισμένοι με την κατάσβεση και δεν έχουν προχωρήσει στην καταγραφή και εκτίμηση», ανέφερε επίσημη πηγή της πυροσβεστικής.

Το βράδυ της Κυριακής ενημερώθηκαν οι κάτοικοι κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 281, συμπεριλαμβανομένων και της κωμόπολης Clear Lake Riviera, με πληθυσμό 3.000 άτομα, να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, καθώς το μέτωπο μαινόταν ανεξέλεγκτο και θα περνούσε από την περιοχή τους. «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από καμένη γη, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταστροφή είναι τεράστια» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για ένα μέτωπο 102 τετραγωνικών μιλίων, το οποίο εκτείνεται 70 μίλια μέσα στο Σακραμέντο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Ο Μαρκ Τζιλαρντούτσι, διευθυντής του γραφείου έκτακτων καταστάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο των τελευταίων 30 χρόνων. Τους τελευταίος δύο μήνες έχουν ξεσπάσει καταστροφικές φωτιές στην Καλιφόρνια, παραδίδοντας στην πύρινη κόλαση τεράστιες εκτάσεις δασών, αλλά και πολλά σπίτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τα σπίτια του για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Σχεδόν 20.000 πυροσβέστες μάχονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα 33 μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως στο Αϊντάχο (βορειοδυτικά), στο Γουαϊόμινγκ (βόρεια) και στη Γιούτα (δυτικά).
To 2015 κινδυνεύει να μείνει στα χρονικά ως μία από τις χειρότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άποψη των καμένων επιφανειών και των δαπανών για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ, χαρακτήρισε πρόσφατα "τραγική" την περίοδο των πυρκαγιών. Ήδη 1,31 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί φέτος από το ομοσπονδιακό κράτος για τη μάχη κατά των πυρκαγιών, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ποσά που έχουν δεσμευθεί από τις τοπικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Δασών Τζένιφερ Τζόουνς, Το ιστορικό ρεκόρ ανάγεται στο 2002, όταν είχαν δαπανηθεί 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια κατά των πυρκαγιών. Περισσότερα από 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν αποτεφρωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του χρόνου. Το 2006, όταν καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ, είχαν καεί σχεδόν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα