Καλεσμα τσακαλωτου να επιστρεψουν οι καταθεσεις

11:45 19/8/2015 - Πηγή: Fimotro
ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Ή ΟΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
Στις τράπεζες αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, προέτρεψε τον
κόσμο να εμπιστευτεί το...
ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει τα χρήματα που έχει, είτε «κάτω από το στρώμα», είτε στο εξωτερικό. Ο ίδιος μίλησε για σταδιακή αποκατάσταση των capital controls και αναφέρθηκε στην ΕΚΤ και στα βήματα που έχουν γίνει για την αποκατάσταση της κανονικής χρηματοδότησης στις τράπεζες. Μία σταθερή κυβέρνηση -είπε- θα μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως έχει συμφωνηθεί, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια», προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως πολιτικών ή άλλων διαφορών πρέπει να έχουμε ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ενθαρρυντικές ήταν οι δηλώσεις της επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί. Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν από την τρέχουσα κρίση, διότι εισήλθαν στην περίοδο των αναταράξεων σχετικά ισχυρές, χάρη στις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, δήλωσε.
«Τα πολιτικά γεγονότα έχουν βεβαίως αποδυναμώσει τις τράπεζες, όμως η κρίση δεν ξεκίνησε από τις τράπεζες», είπε στον φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό YLE. «Είμαι αισιόδοξη ότι οι τράπεζες θα ανακάμψουν, διότι το έχουν κάνει και στο παρελθόν», τόνισε.
Η ίδια, ωστόσο, αναφέρθηκε και σε έναν ακόμη γύρο stress tests που θα διενεργηθεί το 2016 και θα αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Θα έχουμε άλλον ένα γύρο stress tests το επόμενο έτος, το 2016, που θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή», δήλωσε η Daniele Nouy σε συνέντευξή της σήμερα, όπως μεταδίδει το MarketWatch. Όπως εκτίμησε ο επόμενος γύρος θα περιλαμβάνει περίπου 50 με 60 τράπεζες, σε σχέση με τις 120 που συμμετείχαν στα τεστ που έγιναν πέρυσι και είχαν διενεργηθεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA). Ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα των τεστ αντοχής, η κ. Nouy είπε ότι «είναι κάπως πρόωρο να το πει κανείς, διότι θα είναι μέρος μίας ευρύτερης άσκησης με την EBA».
Σ.Σ. Fimotro : ενδιαφέρουσα η προσπάθεια Τσακαλώτου, για να έχει αποτελέσματα όμως θα πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη στους καταθέτες οι οποίοι λογικά φοβούνται είτε ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων είτε ένα νέο κλείσιμο των τραπεζών
Keywords
Τυχαία Θέματα