Ιστορικο ρεκορ για το παγκοσμιο χρεος με αρνητικη αποδοση...

18:16 3/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Μέχρι και 14 χώρες πουλάνε ομόλογα με αρνητική απόδοση, ενώ τον Μάιο το μέγεθος του χρέους άγγιξε τα 10,4 τρισ. Ιαπωνία ... και Ιταλία οι μεγαλύτερες πηγές τέτοιων ομολόγων. Κύρια αιτία οι μη συμβατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Ξεπέρασε τα 10 τρισ. δολάρια το μέγεθος του παγκόσμιου κρατικού χρέους με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά τον Μάιο, σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings.
Η
μέτρηση άγγιξε τα 10,4 τρισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου, δηλαδή κατά 5% παραπάνω από τα 9,9 τρισ. στις 25 Απριλίου, οπότε ο οίκος υπολόγισε ξανά το ποσό.
Όπως αναφέρει σχετική έκθεση που ο Fitch δημοσίευσε την Πέμπτη, το χρέος αυτό εκτείνεται σε 14 χώρες, με την Ιαπωνία να είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ομολόγων με αρνητική απόδοση. Από το σύνολο των 10,4 τρισ., τα 7,3 αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμο χρέος και τα 3,1 τρισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμο.
Το χρέος με απόδοση κάτω του μηδενός έχει αυξηθεί απότομα φέτος, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει μη συμβατικές πολιτικές όπως τα αρνητικά επιτόκια. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξάφνιασε τον Ιανουάριο τις αγορές μετατοπίζοντας τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος και πιέζοντας τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων απότομα και σημαντικά χαμηλότερα, θυμίζει το MarketWatch.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επίσης έχουν αυξήσει τη ζήτηση για κυβερνητικό χρέος προκειμένου να ανταποκριθούν σε ρυθμιστικές απαιτήσεις, πράγμα που επίσης επηρεάζει τις αποδόσεις, τόνισε ο Fitch.
«Ο μεγαλύτερος αριθμός ιαπωνικών και ιταλικών χρεογράφων με αποδόσεις κάτω του μηδενός ήταν οι μεγαλύτεροι παράγοντες για τις μηνιαίες αλλαγές», ανέφεραν οι αναλυτές του οίκου, με τον Robert Grossman επικεφαλής.
Keywords
Τυχαία Θέματα