''ιστορικα εξαιρετικο το επιπεδο των ελληνορωσικων σχεσεων''...

Μέσα στους στόχους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια που αυτή θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. το α΄εξάμηνο του 2014, είναι να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση ...
στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έπειτα από τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Βενιζέλος έπειτα από
τις διευρυμένες συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε «ιστορικά εξαιρετικό» το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων» τονίζοντας ότι πρόκειται για «στρατηγική-εταιρική σχέση».
«Θέλουμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. -Ρωσίας» είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας, αναφερόμενος στο ζήτημα της κινητικότητας, πως πρόκειται για ένα βήμα που στοχεύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης βίζας.
Ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε αυτή την παράμετρο ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία.
Παράλληλα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για εντονότερη παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων.
Αναφερόμενος στην υπογραφή της κοινής δήλωσης για την ανακήρυξη του 2016 ως έτους Ελλάδος στη Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος είπε πως πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Διευκρίνισε πως αν και η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, παράλληλα έχει «έντονη τη συνείδηση της ιστορικής συμμετοχής στη μεγάλη οικογένεια των ορθοδόξων λαών».
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και για το Κυπριακό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ , υπογράμμισε την επιθυμία της ρωσικής πλευράς για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τόνισε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις αποκτούν μια θετική δυναμική.
Αναφερόμενος στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας, υπογράμμισε ότι πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς αυτές άγγιξαν τα 6,5 εκ. δολάρια και πρόσθεσε ότι κατά το τρέχον έτος συνεχίζεται αυτή η αύξουσα τάση των εμπορικών συναλλαγών.
Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και σημείωσε ότι το θέμα αυτό, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις απασχόλησαν την ατζέντα των συνομιλιών του με τον κ. Βενιζέλο.
Ενώ για το θέμα του τουρισμού είπε ότι ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και παρατήρησε την ανοδική τάση που παρατηρείται σε αυτόν τον τομέα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που εξέτασε με τον κ. Βενιζέλο, όπως την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στο Ιράν, το Κυπριακό, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Σχετικά με την επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο κ. Λαβρόφ ανέφερε πως εκτιμά την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να προωθήσουν στην ημερήσια διάταξη τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε. πρωτίστως, όπως τόνισε, σχετικά με το πρόβλημα της χορήγησης βίζας για τους Ρώσους πολίτες.
Επεσήμανε την προοπτική για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, καθώς επίσης και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Ρωσίας-Ε.Ε».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα