Μετά από δύο χρόνια το βραχιολάκι

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, για την χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού των αποφυλακισθέντων υποδίκων και αναμένεται να τεθεί σε χρήση σε δύο χρόνια.

Πριν την αρχή της λειτουργίας απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίζει τις παραμέτρους χορήγησης και προκήρυξη δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός, κατά τον οποίο θα ανακηρυχθεί ο προμηθευτής. Η τιμή του κάθε βραχιολίου κυμαίνεται μεταξύ 1.500 έως 2.500 ευρώ και θα επιβαρύνει τον κατηγορούμενο, εκτός των

περιπτώσεων που κρίνεται ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα.

Δικαίωμα χρήσης του βαρχιολιού θα έχουν όλοι όσοι έχουν καταδικαστεί, είναι υπόδικοι ή έχουν δικαίωμα να λάβουν άδεια. Υπό προϋποθέσεις το μέτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν καταδικαστεί ή προφυλακιστεί ανεξάρτητα εάν οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί είναι σε βαθμό πλημμελήματος (φυλάκιση έως 5 χρόνια) ή κακουργήματος (ποινή πάνω από 5 χρόνια).

Τον τελευταίο λόγο για την χορήγηση ή μη βραχιολιού θα έχει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο για τις περιπτώσεις των καταδικασθέντων και ο ανακριτής για τις περιπτώσεις των προφυλακισμένων.

Όσοι κατηγορούνται για προδοσία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών, ανθρωποκτονία ή παραβιάσεις της γενετήσιας ελευθερίας, σε περιπτώσεις όπως οι βιασμοί, δεν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην διαδικασία.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο το βραχιολάκι δίνει την δυνατότητα στα παραβατικά άτομα, στα οποία έχουν επιβληθεί ποινές, μετά από αίτηση τους, να εκτίσουν το υπόλοιπο της κράτησής τους στον τόπο κατοικίας τους ή σε οποία άλλη κατοικία εκείνη επιλέξουν να διαμείνουν, με τον όρο ότι πρέπει να το φορούν 24 ώρες το 24ωρο.

Το βραχιόλι θα συνδέεται με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και θα δίνεται η δυνατότητα της εξόδου από το σπίτι μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν την εργασία, την εκπαίδευση, την συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Σε περίπτωση που η αρχική αίτηση του κατάδικου δεν γίνει δεκτή, αυτός έχει την δυνατότητα να υποβάλει νέα αίτηση σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι ανήλικοι μπορούν να απολυθούν με βραχιολάκι, εφ όσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας του καταστήματος κράτησης και έκθεση της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων.

Όποιος αφαιρέσει, καταστρέψει, φθείρει ή επιβαρύνει με οποιονδήποτε τρόπο την συσκευή θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, κατά το χρόνο που τελεί υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, εκμεταλλευόμενος βλάβη ή μη ορθή λειτουργία της συσκευής ή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, διαφεύγει από την επιτήρηση των αρμοδίων αρχών.

Τέλος, όσοι καταδικάσθηκαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, μπορούν να απολυθούν υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 17 έτη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος δήλωσε στο ΘΕΜΑ:

«Αξιοποιώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδίδει στη χρήση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών ένα σύγχρονο «εργαλείο» για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων».

Το ελληνικό δικαιοδοτικό και σωφρονιστικό σύστημα εξοπλίζεται με άλλον έναν καινοτόμο θεσμό που αναμένεται να προκαλέσει πολλαπλά οφέλη σε διαφορετικά επίπεδα και αλλάζει δραστικά το καθεστώς των προσώπων που οδηγούνται στα δικαστήρια, με ασφαλή επιτήρηση και αποφυγή της επαχθούς για όλους λύσης της προσωρινής κράτησης.

Για εκείνους που έχουν καταδικασθεί σε ποινές εγκλεισμού δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή και άμεση επανένταξή τους στην κοινωνική ζωή. Εξ άλλου, είναι κάτι περισσότερο από προφανής η συμβολή του νέου θεσμού στη διαρκή «μάχη» για την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Και όλα αυτά με απόλυτη έμφαση αφού ενός στην περιφρούρηση της δημόσιας τάξης και την ασφάλεια του πολίτη και αφού ετέρου στην προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του ίδιου του επιτηρούμενου προσώπου».

The post Μετά από δύο χρόνια το βραχιολάκι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα