Η οικονομια ο μεγαλος εφιαλτης του ραχοι

Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου στην εξουσία του Μαριάνο Ραχόι κάθε άλλο παρά θετικός είναι. Ηταν 20 Νοεμβρίου 2011 όταν το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) σάρωνε κυριολεκτικά την Ισπανία. Οι ψηφοφόροι... τιμώρησαν σκληρά τους Σοσιαλιστές του Χοσέ Θαπατέρο -στο πρόσωπο ενός νέου ηγέτη- δίνοντας στη δεξιά τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής.

«Ιστορικός θρίαμβος», «απόλυτη δεξιά», «η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι» ήταν ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων.

Σημειώνεται ότι η νίκη του ΡΡ ήταν ευρύτερη
και από εκείνη που είχε πετύχει το 2000 ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, όταν κέρδιζε για δεύτερη φορά τις εκλογές. Τότε αντίπαλός του ήταν ο σοσιαλιστής Χοακίν Αλμούνια...

Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι από το βράδυ κιόλας της νίκης είχε προειδοποιήσει: «Έρχονται δύσκολοι καιροί».

Βέβαια προτού ανοίξουν οι κάλπες, ο νυν πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους Ισπανούς ευρεία πλειοψηφία ως την καλύτερη απάντηση σε όσους κερδοσκοπούν πάνω στη χώρα του.

Το πόσο δύσκολοι ήταν αυτοί οι καιροί ίσως και ο ίδιος να μην μπορούσε να προβλέψει. Η ανεργία στην Ισπανία έχει πλέον ξεπεράσει το 25%. Μόνο το τελευταίο έτος καταγράφηκαν 800 χιλιάδες επιπλέον άνεργοι.

Ο πληθωρισμός ήταν 2,9% πριν από ένα χρόνο και σήμερα έφτασε στο 3,5%. Το spread ήταν στις 441 μονάδες την ημέρα των εκλογών, ενώ το καλοκαίρι ξεπέρασε και τις 630.

Όσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι σταθερά αρνητικοί και θα εξακολουθήσουν να είναι και το 2013.

Τα πακέτα περικοπών διαδέχονται το ένα το άλλο με αιχμή την παιδεία και την υγεία. Ο ίδιος ο Ραχόι ρωτήθηκε μόλις τη Δευτέρα για τις πολιτικές λιτότητας και τα αποτελέσματά τους.

«Να σας αντιστρέψω το ερώτημα. Σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα;» απάντησε.

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση ασφαλώς δημιουργούν οι φωνές ανεξαρτησίας που ακούγονται από την Καταλονία, όπου την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγονται τοπικές εκλογές, ενώ δεν είναι λίγες οι αυτόνομες περιοχές της χώρας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα...

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός είναι το θέμα της σωτηρίας των τραπεζών, οι οποίες πιέζουν τους δανειολήπτες για τα στεγαστικά που κάποτε χορηγούσαν με μεγάλη ευκολία.

Τρεις άνθρωποι προτίμησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, λόγω έξωσης, ενώ ακόμα και το σχέδιο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε -πριν από λίγες μέρες- για την προστασία των δανειοληπτών δεν ήταν τόσο τολμηρό.

Όσο για το περίφημο πακέτο σωτηρίας ο Ραχόι προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται την «ολική βοήθεια» στο πρότυπο της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα