«Ευεργετώντας» τους υπερχρεωμένους, χωρίς ντροπή…

(του Νίκου Παπαματθαίου – Οικονομολόγου)
Είναι εκπληκτικό πως αυτοί που κυβερνούν επιδιώκουν να παρουσιάζουν, και συχνά το καταφέρνουν, κάτι πραγματικά κακό σαν να είναι πολύ καλό. Ο λόγος για τα μέτρα που υπερήφανα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης ότι θα λάβει η κυβέρνηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Παρουσιάστηκαν και θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται από τα δικά τους ΜΜΕ ως φιλολαϊκά και υπέρ των υπερχρεωμένων. Αιχμή του δόρατος η αναστολή των πλειστηριασμών

για έναν ακόμα χρόνο. Λες και αυτό ανακουφίζει τους δανειολήπτες. Τις Τράπεζες ανακουφίζει γιατί με την κατάρρευση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων φανταστείτε να γίνονταν άμεσα 20.000 πλειστηριασμοί. Θα κατέρρεαν τα πάντα, ακόμα και οι ίδιες οι Τράπεζες που είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων και οι οποίες τα έχουν συμπεριλάβει στο κεφάλαιό τους ως αξία στην τρέχουσα τιμή τους. Αν οι αξίες κατακρημνίζονταν τότε θα είχαν ακόμα ένα πρόβλημα κεφαλαιοποίησης. Επιπλέον φαντάζεται κανείς ότι με τους φόρους που σήμερα επιβαρύνουν τα ακίνητα θα έπαιρναν οι Τράπεζες και άλλα ακίνητα μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους φόρους ;
Όχι βέβαια, οι Τράπεζες ή άλλες συνδεδεμένες και θυγατρικές τους εταιρείες θα πάρουν τα ακίνητα όταν είναι έτοιμες και έχουν μειωθεί οι φόροι ακινήτων. Μέχρι τότε θα πληρώνουν οι σημερινοί, δυστυχώς προσωρινοί στην πλειοψηφία τους, ιδιοκτήτες. Στις ρυθμίσεις υπάρχει και κάτι άλλο. Προκειμένου να «ευεργετηθεί» κάποιος θα πρέπει να δώσει υποθήκη σε ακίνητο γιατί όπως δηλώθηκε μόνον οι ενυπόθηκες οφειλές υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Δηλαδή να πάει εθελοντικά στην σφαγή που θα γίνει σε μερικά χρόνια.
Πιθανώς τα παραπάνω να φαίνονται σαν μια ακόμα κινδυνολογία. Δυστυχώς είναι η πλέον πιθανή μέλλουσα πραγματικότητα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν βοηθούν τους δανειολήπτες. Δεν δίνουν οριστική και συνολική λύση στο θέμα της υπερχρέωσης, απλώς μεταθέτουν στο εγγύς μέλλον την τραγική τελική λύση. Με τις καταβολές που υποχρεωτικά θα γίνονται για τέσσερα χρόνια δεν θα μειωθεί το χρέος ούτε μισό ευρώ. Μόνον τόκους θα πληρώνουν, με χαμηλό επιτόκιο βέβαια, που δεν ξέρουμε όμως αν θα ισχύει και μετά την περίοδο της τετραετίας. Μετά την τετραετία τι θα γίνει ; Είναι ασαφές και κανείς δεν λέει τίποτα σε αυτό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αρχίσει ο κόσμος πάλι να πληρώνει τις Τράπεζες, τίποτε άλλο.
Επειδή και οι συμβολισμοί έχουν την σημασία τους μην παραβλέπουμε που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Όχι ότι δεν αφορά τις Τράπεζες το θέμα αλλά όχι μόνον αυτές. Κυρίως αφορά τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Σε αυτούς έπρεπε να ειπωθούν πρώτα. Πέραν όλων των άλλων όμως αυτά που ανακοινώθηκαν σαφέστατα διαφοροποιούν και διαστρέφουν και το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στην εισαγωγική έκθεση του νόμου είναι ξεκάθαρη η λογική του αλλά και η στόχευσή του. Για του λόγου το αληθές παραθέτονται παρακάτω αυτούσια τμήματα.
«Σημαντικό μέρος των πολιτών έχει οδη
Keywords
Τυχαία Θέματα