Η λιτοτητα "στελνει" τον νετανιαχου σε προωρες εκλογες

21:46 5/10/2012 - Πηγή: Fimotro

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να οδηγήσει το Ισραήλ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει πολιτική συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας που θα περιβάλλουν τον προϋπολογισμό του 2013, όπως δηλώνει κυβερνητικό...
στέλεχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι σχετικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί από τον ισραηλινό πρωθυπουργό πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης «δείχνουν» σε πρόωρες κάλπες τον Φεβρουάριο (οκτώ μήνες πριν από την εκπνοή της κανονικής κυβερνητικής
θητείας) επικαλούμενα τις τριβές που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κυβερνητικών συμμάχων του Νετανιάχου, αλλά και την κόντρα του με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ανωνύμως την Παρασκευή ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να λάβει τις αποφάσεις του πριν τα μέσα Οκτωβρίου, επιλέγοντας είτε να διαλύσει την Κνεσέτ πριν επαναληφθούν οι εργασίες της είτε να καλέσει τους υπουργούς να συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας για τον προϋπολογισμό.

«Αν υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία υπέρ ενός άλλου υπεύθυνου προϋπολογισμού, ο Νετανιάχου την προτιμά. Αλλά εάν λόγω της πολιτικής κατάστασης αυτό αποδειχθεί ανέφικτο, τότε θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές» δήλωσε η ίδια πηγή.

Υπέρ της διάλυσης της Κνεσέτ, αμέσως μετά την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών, τάχθηκε και ο πρόεδρός της Ρόιβεν Ρίβλιν.

«Αν είναι να οδεύσουμε προς πρόωρες εκλογές, προτιμότερο θα ήταν να διαλυθεί η Κνεσέτ αμέσως μετά την έναρξη της χειμερινών εργασιών της, αντί να αναβάλλουμε την απόφαση για εβδομάδες», τόνισε ο ίδιος.

Η βραδύτερη από τα προβλεπόμενα οικονομική ανάπτυξη συνεπάγεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα το 2013 και πολλοί κυβερνητικοί εταίροι, ανάμεσά τους οι υπερορθόδοξοι εβραίοι και ο αντίθετος στις περικοπές στρατιωτικών δαπανών Εχούντ Μπαράκ, διστάζουν να συνυπογράψουν έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013, με τις εκλογές να εκκρεμούν σε λίγους μήνες.

Τον περασμένο μήνα ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς είχε ανακοινώσει ότι ο προσεχής προϋπολογισμός χρειάζεται να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 14 δισ. σέκελ (3,6 δισ. δολάρια) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 3% του ΑΕΠ.
Keywords
Τυχαία Θέματα